Ajankohtaista

Koko kansa lukee -kampanja alkoi 28.6.

Viihdy e-kirjojen parissa keskikesällä! Koko kansa lukee -kampanjan ajan jokainen kirjastokortin omistaja voi vapaasti rentoutua seitsemän e-kirjan parissa.

Kirjasto avaavaa rajoittamattomalle lukijamäärälle mielenkiintoiset teokset e-kirjapalveluihinsa. Voit 28.6.–30.7. nauttia näistä kirjoista:

Paikka hyvässä perheessä, Helena Streen (Minerva)Nuorgamin vettä, Helena Waris (Like)Pintaremontti, Miika Nousiainen (Otava)Nelimaan tarinat, Elina Rouhiainen (Minerva)Mia ja valkoinen leijona, Prune de Maistre (Minerva)ZOO: Virala genier, Ted Forsström ja Kaj Korkea-aho (Förlaget M)När sommarvinden leker, Siri Gustafsson (Saga)

Kirjoja voi lukea helposti Ellibsin e-kirjapalvelussa tai Ellibs-sovelluksella (ohjeita lukemiseen ja sovelluksen lataamiseen). Tarvitset kirjastokorttisi ja pin-koodin kirjautumista varten. Laina-ajoistakaan ei tarvitse huolehtia, sillä kirjat palautuvat automaattisesti laina-ajan päätyttyä.

Kampanjan mahdollistaa kirjastojen ja kustantajien yhteistyö.


Kirjastojen aukioloajat juhannusviikolla

Juhannusviikolla kirjastot ovat avoinna seuraavasti:

Torstaina 24.6. pääkirjasto on auki klo 17 asti, Nurmon ja Peräseinäjoen kirjastot klo 16 asti. Ylistaron kirjastossa virkailija paikalla klo 16 asti, omatoimiaika käytössä klo 21 asti. Törnävän kirjasto on auki klo 14 asti. Keski-Nurmon kombikirjasto on kiinni ja kirjastoautot eivät liikennöi.

Juhannusviikonloppuna 25.–27.6. pääkirjasto Apila on auki klo 9–15 (itsepalvelu). Ylistaron kirjaston omatoimiaika on käytössä klo 7–21. Muut kirjastot ovat kiinni.

Hyvää juhannusta!


Koronaepidemian vaikutukset kirjastopalveluihin

Kaikki kaupunginkirjaston toimipisteet ovat auki normaalisti ja kirjastoautot liikennöivät aikataulujensa mukaan. Suosittelemme maskin käyttöä.

Poikkeukset normaaliin:

Tietokoneiden ja Hublet-tablettien käyttöaika on korkeintaan 2 h.Pääkirjaston satuhuone on kiinni.Henkilökohtaisissa opastuksissa edellytetään maskin käyttöä.Pääkirjaston kahvila Opus on auki ma–pe klo 9–19, mutta ei viikonloppuisin.Pääkirjaston varattavien tilojen henkilömääriä on rajoitettu, jotta turvavälit pystytään pitämään. Pääkirjaston soittohuone Pommarin mikrofonit eivät ole käytössä ja varausaika kerrallaan on korkeintaan kaksi tuntia.


Kirjaston lukukampanjat lapsille ja nuorille

Kirjastossa on kesän aikana kolme lukukampanjaa, omansa alle kouluikäisille, alakoululaisille ja yläkoululaisille. Kampanjat ovat voimassa 31.8. asti.

Alle kouluikäiset lapset

Kirjastosta tai kirjastoautosta voi hakea lukutoukkavärityskuvan. Aina kun yksi kirja on luettu tai kuunneltu, lukutoukasta voi värittää yhden pallon. Kokonaan väritettyä toukkaa vastaan kirjastosta saa arvontalapun, jolla osallistuu kirja-arvontaan syyskuussa. Kesän aikana voi värittää niin monta toukkaa kuin ehtii.

Alakouluikäiset lapset

Lumotun puiston salaisuus -verkkopeliä voi pelata kännykällä, tabletilla tai tietokoneella. Pelaaminen ei vaadi kirjautumista.

Lukupelissä edetään peliruudusta toiseen. Kukin peliruutu sisältää kirjavinkkejä, kirjaan liittyvän tehtävän sekä ekstrasisältöä, kuten kuunnelmia ja minipelejä. Lisäksi jokaisessa peliruudussa on luku pelin taustatarinasta. Kolmesta eri pisteestä pelaaja saa kirjaimen ja viimeisessä peliruudussa näiden kirjainten takaa löytyy puiston salaisuus.

Lumotun puiston salaisuus on saatavilla myös paperiversiona. Siinä luetaan kirjoja ja tehdään niihin liittyviä tehtäviä. Kysy paperiversiota kirjastostasi.

Kampanjasta on tehty myös kokonaan ääneen perustuva versio. Ääniversio on tarkoitettu niille, joille tavallinen lukeminen on hankalaa. Ääniversion kirjavinkit ohjautuvat Celia-kirjaston sivuille.

Yläkouluikäiset nuoret

Yläkouluikäisille suunnattu Luettu maa on pelillinen alusta, jota voi käyttää kännykällä, tabletilla tai tietokoneella. Luetun maan käyttö ei vaadi kirjautumista.

Luetussa maassa matkustetaan ympäri maailman erilaisten ilmiöiden parissa. Jokainen kohde kartalla sisältää ilmiöihin liittyviä lukuvinkkejä, lukemiseen ja kirjoihin liittyviä sisältöjä sekä somehaasteen. Kirjoihin ja lukemiseen liittyviä somehaasteita voi suorittaa Instagramissa ja TikTokissa.

Luettua maata voi suorittaa myös paperiversiona. Kysy lomakkeita kirjastostasi. Kampanjaa suorittavat voivat täyttää myös arvontakupongin, jolla osallistuu kampanjan lopuksi arvottaviin kirjapalkintoihin.


Kirjaston kesäaukioloajat

Seinäjoen kaupunginkirjaston toimipisteet siirtyvät kesäaukioloaikoihin tiistaina 1.6. Kirjastoautot Ilo ja Ykä siirtyvät kesäaikatauluihin maanantaina 7.6. Kirjastoautojen aikataulut ja sijainnit löytyvät reittisovellus Passarista. 

Apila

ma 9–20ti–to 9–19pe 9–17la–su 9–15Itsepalveluaikaa on maanantaisin klo 9–10 ja 19–20, tiistaista perjantaihin klo 9–10 ja lauantaista sunnuntaihin klo 9–15.

Aallon kirjasto

ma–to 10–19pe 10–17la–su kiinni

Nuorten tila Kupla on kiinni 28.6.–11.7.

Nurmon kirjasto

ma–to 12–19pe 10–17la–su kiinniItsepalveluaikaa on maanantaisin klo 10–12.

Kuntavaalipäivänä 13.6. kirjasto on auki klo 9–15.

Peräseinäjoen kirjasto

ma–to 12–19pe 11–17la–su kiinniItsepalveluaikaa on maanantaisin klo 10–12.

Ylistaron kirjasto

ma–to 12–19pe 10–17omatoimiaikama–to 7–12 ja 19–21pe 7–10 ja 17–21la–su 7–21

Keski-Nurmon kombikirjasto

to 15–19

Keski-Nurmon kombikirjasto on kiinni juhannusaatonaattona ja heinäkuussa.


Eepos-kirjastojen vuosi 2020

Eepos-kirjastojen vuosi 2020 koronan vuoksi oli poikkeuksellinen. Kirjastot olivat kiinni lähes 2,5 kuukautta keväällä ja toiminta oli rajoitettua ainakin marraskuun alusta vuoden loppuun. Kirjastokorttiaan käytti silti lähes 30 % asukkaista. Kirjastokäyntejä oli yhteensä lähes 1,3 miljoonaa ja lainoja yli 3,3 miljoonaa. Kimppalainoja kuljetettiin kuntien välillä yli 118 000 kappaletta. Uutta aineistoa hankittiin kirjastoihin n. 98 000 kappaletta.

Eepos-kirjastoilla on yhteinen e-aineistokokoelma, kertoo kirjastotoimenjohtaja Kirsti Länsikallio Seinäjoen kaupunginkirjastosta. Sulkuaikana e-aineistojen merkitys korostui, kun painettuja aineistoja ei voitu tarjota asiakkaille. E-kirjojen lainaus kasvoi 20,7 % ja niiden hankintaa lisättiin. Myös Kirjastokino tuli kevään aikana asiakkaiden käyttöön.

Yhteistyö hyödyttää kirjastojen asiakkaita monella tavalla. Asiakaskyselyn mukaan 76 % vastaajista käytti Eepos-verkkokirjastoa, jossa voi mm. hakea aineistoja, tehdä varauksia, tilata seutulainoja ja uusia lainoja. Seutuvarauksia teki 62 % vastaajista. Eepos-kirjastokortilla lainasi muussa kuin omassa lähikirjastossaan 56 % vastaajista ja lainoja palautti muuhun kirjastoon 42 % vastaajista. Yhteisiä e-aineistoja käytti 31 % vastaajista.

Eepos-kirjastot kehittävät palveluja yhteisillä hankkeilla, kertoo Eepos-aluekoordinaattori Jani Ikonen. Koronan vuoksi Satusirkus ei päässyt kiertueelle aivan kaikkiin kirjastoihin, mutta kirjastoklovni Jojo esiintyi videoilla. Kirjastojen tarjoamaa digitukea kehitettiin Vieläkin parempi Eepos -hankkeessa. Eepoksen markkinointivideot tuotettiin myös hankkeessa. Videot ovat nähtävissä mm. Eepos-kirjastojen Youtube-kanavalla.

Lukuliekki-pelissä oli mukana n. 50 luokkaa yhdeksästä kunnasta. Pelin voittoon kiri Pajuluoman koulun neljäs luokka. Lukuliekki palkittiin Helsingin kirjamessuilla Rakkaudesta kirjaan -palkinnolla. Peli herätti kiinnostusta valtakunnallisesti.

Yhteisillä kilpailutuksilla Eepos-kirjastot tavoittelevat kustannussäästöjä. Vuoden 2020 aikana kilpailutettiin aineistokuljetukset ja otettiin käyttöön hankintaportaali, joka kilpailuttaa kirjahankinnat toimittajien välillä.

Eepos-kirjastoyhteistyössä on mukana 22 kuntaa. Mukana ovat kaikki Etelä-Pohjanmaan kunnat sekä Isokyrö, Kaskinen, Laihia, Veteli ja Perho. Asukkaita verkoston alueella on yli 208 000. Kirjastonkäyttäjiä palvellaan 35 kirjastossa ja 13 kirjastoautossa.


Töihin kirjastoon!

Seinäjoen kaupunginkirjastossa on haettavana yksi kirjastovirkailijan toimi ja yksi kirjastovirkailijan sijaisuus vuodeksi.

Kirjastovirkailijan toimi

Kirjastovirkailijaa haetaan kirjastoautopalveluihin vakinaiseen työsuhteeseen 1.9.2021 alkaen tai sopimuksen mukaan. Kirjastovirkailija toimii kirjastoautovirkailija-kuljettajan työparina kirjastoauto Ilossa. Työ ei sisällä kirjastoauton kuljettamista.

Tehtäviin kuuluvat monipuolinen asiakaspalvelu, lukutaidon edistäminen, kokoelmatyö sekä koulu- ja päiväkotiyhteistyö. Työhön sisältyy myös satunnaisesti asiakaspalveluvuoroja pääkirjastossa. Arvostamme hyviä asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustaitoja sekä oma-aloitteista, motivoitunutta ja joustavaa työotetta.

Lisätietoja ja hakemukset Kuntarekryn kautta 7.6. mennessä.

Kirjastovirkailijan sijaisuus

Kirjastovirkailijan sijaista haetaan Seinäjoen pääkirjaston asiakaspalveluihin ajalle 9.8.2021–31.7.2022.

Tehtäviin kuuluu tiedottamista sekä monipuolista asiakaspalvelua, myös asiakkaille annettavaa digitukea. Arvostamme hyviä asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustaitoja sekä oma-aloitteista, motivoitunutta ja joustavaa työotetta.

Lisätietoja ja hakemukset Kuntarekryn kautta 7.6. mennessä.


Koronarajoitusten vaikutukset kirjastopalveluihin 6.6. asti

Koronarajoituksia on lievennetty, joten olemme voineet palauttaa käyttöön esimerkiksi pääkirjaston soittohuone Pommarin ja Hublet-tabletit. Myös tapahtumiin voi osallistua enemmän väkeä.

Kaikki kirjaston toimipisteet ovat auki normaalisti ja kirjastoautot liikennöivät aikataulujensa mukaan.

Käytettävissä olevat palvelut ja tilat

lainaus, palautus ja varausten noutokorkeintaan 50 henkilön tapahtumattietokoneet ja hubletit (käyttöaika max. 2 h)osa lukupaikoista ja oleskelupaikoistahenkilökohtaiset opastukset (edellytämme maskin käyttöä)kokoustilojen varaaminen (sallittu henkilömäärä riippuu tilan koosta)ryhmä- ja harrastustilojen varaaminen (yksi henkilö tai seurue kerrallaan)pääkirjaston nuorten tila Kuplapääkirjaston kahvila Opus ma–pe klo 9–19pääkirjaston soittohuone Pommarimax. 5 henkilöä kerrallaanvarausaika max. 2 tuntiamikrofonit eivät ole käytössäopastustilanteissa edellytämme asiakkailta maskin käyttöä

Palvelut ja tilat, jotka eivät ole käytössä

pääkirjaston lastenosaston satuhuonepääkirjaston pelitilan xBox-konsoli

Muistathan kirjastokäynnillä huolehtia hyvästä käsihygieniasta, pitää turvaväliä muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan sekä käyttää kasvomaskia. Pääkirjaston asiakaspalvelusta voit ostaa maskin (0,50 €/kpl), jos oma maski on unohtunut. Älä tule kirjastoon ollenkaan, jos sinulla on flunssaoireita.


Osa kirjaston toimipisteistä kiinni 11.–13.5.

Ti 11.5.–ke 12.5. Apila ja Aallon kirjasto kiinni kiinteistön huolto- ja siivoustöiden sekä henkilökunnan kehittämispäivän vuoksi.

Ke 12.5. myös Nurmon ja Peräseinäjoen kirjastot ovat kiinni henkilökunnan kehittämispäivän vuoksi. Ylistaron monipalvelukirjastossa omatoimiaika klo 7–21. Henkilökuntaa ei paikalla. Kirjastoautot eivät liikennöi.

Helatorstaina 13.5. pääkirjasto Apila avoinna klo 9-15 (itsepalvelu). Aallon kirjasto, Peräseinäjoen monipalvelukirjasto, Nurmon kirjasto, Törnävän kirjasto ja Keski-Nurmon kombikirjasto ovat kiinni. Ylistaron monipalvelukirjastossa omatoimiaika klo 7–21. Kirjastoautot eivät liikennöi.


Vapun aukioloajat kirjastossa

Pääkirjasto Apilape 30.4. avoinna klo 9–17la 1.5. avoinna klo 9–15

Aallon kirjastope 30.4. avoinna klo 10–17la 1.5. kiinni

Nurmon kirjastope 30.4. avoinna klo 12–16la 1.5. kiinni

Peräseinäjoen monipalvelukirjastope 30.4. avoinna klo 12–16la 1.5. kiinni

Ylistaron monipalvelukirjastope 30.4. henkilökunta paikalla klo 12–16Omatoimiaika klo 7–12 ja klo 16–21la 1.5. omatoimiaika klo 7–21

Kirjastoautot Ilo ja Ykäpe 30.4. vain aamureitit