---

Kesäaukioloajat ovat voimassa elokuun loppuun

Kirjastoautot siirtyvät syksyn aikatauluihin jo 14.8. Kirjastoauto Ilon ja Ykän aikataulut

Muiden toimipisteiden kesä- ja talviaukioloajat voit tarkistaa täältä.

---
Lukutohtori Outi Kukkonen valmiina lääkitsemään heikon lukuinnon aiheuttamia kivistyksiä.

Lukutohtori Kukkonen aloitti työnsä

Eepos-kirjastokimpan palvelukseen astui tänään harvinainen työntekijä, ehkäpä Suomen ainoa laatuaan, kun kirjastonhoitaja Outi Kukkonen Seinäjoen kaupunginkirjastosta aloitti työnsä lukutohtorina.  Hoitaako lukutohtori kirjakuumetta vai kivistäviä lukuhampaita? - Ei kumpaakaan. Eepos-lukutohtorin tehtävänä on edistää alakoululaisten lasten lukemista. Toimenpiteinä suoritetaan mm. kirjavinkkausta, kirjailijavierailuja, täydennyskoulutusta henkilöstölle ja opettajille sekä lukudiplomien käyttöönottoa riippuen siitä, mitä kussakin kunnassa tarvitaan, lukutohtori Kukkonen selittää. Lukutohtori Outi Kukkonen valmiina …

Lue lisää.

---
Astrid Lindgren -kirjan kansi

Elokuun kirjavinkki

Jens Andersen: Astrid Lindgren: tämä päivä, yksi elämä. 2015

Astrid Lindgren on ainakin Pohjoismaissa yksi rakastetuimmista lastenkirjailijoista, jonka luomat hahmot ovat tuttuja jo monille sukupolville. Tänä vuonna hänen syntymästään on 110 vuotta. Jens Andersen on Lindgrenistä kirjoittaneista ensimmäinen, joka on saanut tutustua Kuninkaallisen kirjaston Lindgren-kokoelmaan ja sen valtavaan kirje- ja muuhun arkistoaineistoon. Astrid oli ahkera kirjoittamaan kirjeitä, ja hän myös …

Lue lisää.

---

Lukupiirejä ja novellikoukkua

Seinäjoen pääkirjaston lukupiirit palaavat kesätauolta ja Nurmossa aloittaa uusi lukupiiri. Lisäksi Nurmossa on mahdollista osallistua novellikoukkuun.

Pääkirjaston lukupiirit

Seinäjoen pääkirjastolla kokoontuu kaksi lukupiiriä: Anssin lukupiirissä luetaan lähinnä pohjalaisia kirjoja ja Ennan lukupiirissä kaunokirjallisuutta eri maista. Molemmat lukupiirit kokoontuvat kerran kuussa, Anssin lukupiiri torstaisin ja Ennan lukupiiri keskiviikkoisin, klo 17.30-18.30. Kokoontuminen on Aallon kirjaston (Koulukatu 21) neuvontatiskin luona.

Lukupiirin idea on yksinkertainen: Jokainen lukee saman kirjan ja siitä keskustellaan yhdessä. Kirjalle saa myös antaa pisteitä asteikolla yhdestä viiteen. Kirjoja ei tarvitse analysoida, oma mielipide kirjasta ja lukukokemuksesta riittää.

Anssin lukupiiriä vetää tietokirjailija ja toimittaja Anssi Orrenmaa. Syksyn ensimmäiset kirjat ovat oululaislähtöisen Hannu Väisäsen Vanikan palat (31.8.) ja lappilaisen Timo K. Mukan vuonna 1970 ilmestynyt Kyyhky ja unikko (28.9.). Syksyn muut kirjat valitaan yhdessä.

Ennan lukupiiriä vetää kirjastonhoitaja Elina Hokkanen. Syksyn ensimmäisillä kerroilla päästään katsomaan elämää Afganistanissa (20.9. Khaled Hosseini: Leijapoika) ja Mosambikissa (18.10. Mia Couto: Flamingon viimeinen lento). Loppusyksystä matkataan vielä Eurooppaan ja Amerikkaan, maat ja kirjat valitaan yhdessä.

Nurmon kirjaston lukupiiri ja novellikoukku

Nurmon kirjastossa (Nurmontie 20) aloittaa uusi lukupiiri, jota vetää kirjastovirkailija Heli Järviniemi-Hemminki. Piiri kokoontuu kerran kuukaudessa maanantaisin klo 17.30. Ensimmäisellä kerralla 4.9. keskustellaan Riitta Jalosen teoksesta Kuka sinut omistaa.

Nurmon kirjaston novellikoukku kokoontuu kerran kuussa keskiviikkoisin klo 13. Ensimmäinen kerta on 13.9. Ota mukaan käsityö ja tule kuuntelemaan ääneen luettuja tarinoita. Tilaisuudessa on myös kahvitarjoilu.

Syksyn muut novellikoukut ovat 11.10., 15.11. ja 13.12.

---

Syksyn tapahtumat

Lukupiirien lisäksi muutkin syksyn tapahtumat pyörähtävät pian käyntiin. Kaikkien toimipisteiden tapahtumista tulee tietoa kirjaston tapahtumakalenteriin. Pääkirjastosta voi hakea paperisen tapahtumakalenterin pääkirjaston syksyn tapahtumista.

---

Suomi 100 -luontovalokuva-kilpailu nuorille #munluontosjk

Kilpailuun voivat osallistua 12–18-vuotiaat Seinäjoella asuvat nuoret tallentamalla kilpailukuvat Instagramiin.

Kilpailussa haetaan luontokuvia nuorille tärkeistä tai heidän kauniina tai mielenkiintoisina pitämistään luontokohteista. Kuvata voi niin kärpäsiä kuin maisemiakin. Seinäjoen kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto järjestää kilpailun osana Seinäjoen vapaa-aikapalvelujen Suomi 100 -tapahtumakokonaisuutta.

Näin osallistut

• Ota luontokuva älypuhelimella.
• Lataa kuva omalle, julkiselle tilillesi Instagram-palveluun ja merkitse se hashtagilla #munluontosjk .
• Voit osallistua yhdellä tai useammalla kuvalla.

Kilpailuaika on 1.–31.8.2017. Vain tuona aikana Instagramiin ladatut, oikealla hashtagilla varustetut kuvat osallistuvat kisaan. Kilpailuun osallistuvien kuvien täytyy olla nuoren itsensä ottamia ja hänellä täytyy olla käyttölupa niissä mahdollisesti esiintyviltä tunnistettavilta henkilöiltä.

Kilpailun tuomaristoon kuuluvat Tomi Lähdesmäki, Hanna Kotila, Antti Holappa ja Antero Laasonen. Palkintona on 400 euron lahjakortti valokuvausliikkeeseen. Lisäksi tuomaristo voi jakaa tavarapalkintoja. Voittaja julistetaan ja palkinnot jaetaan syyskuussa 2017. Kirjasto pidättää itsellään oikeuden julkaista kilpailuun osallistuneet kuvat internetissä, tulostaa ne ja koota niistä näyttelyn kirjastoon.

---

Loppukevennys

Asiakas (luettuaan pojalleen ääneen Salamavarkaan takakannen): Anteeksi, perustuuko tämä kirja tositapahtumiin?
Kauppias: Se kertoo yhdysvaltalaisesta teinipojasta, joka saa selville olevansa Poseidonin poika käytettyään vahingossa taikavoimiaan matikanopettajaansa.
Asiakas: Niin.
Kauppias: Eli ei perustu. 

Lähde: Campbell, Jen: Kummallisia kysymyksiä kirjakaupassa, 2012.

---
---