---

Syksy saa...

Syyskuu on hupsahtanut jo yli puolen välin ja illat alkavat pimentyä. Kirjastot ovat siirtyneet takaisin talviaikaan. Kaikkien toimipisteiden talviaukioloajat voit tarkistaa täältä.

Kirjaston tapahtumasyksy on taas vilkas. Tarjolla on elokuvailtoja kaiken ikäisille, satutuokioita, lukupiirejä, kirjavinkkausta, peli-iltoja, novellikoukkua, soitonopastusta ja tietovisailua. Alakouluikäisille ja sitä vanhemmille on tarjolla Kummajaisten kirjasto. Kirjaston tapahtumakalenterista voi tarkistaa koska tapahtuu ja missä. Tervetuloa!

---
Hilkka Venesoja

Peräseinäjoen kirjastolaiset nauttivat kiinnostavista elämäntarinoista

Suosikkilistalla luettavaa, kuunneltavaa ja katseltavaa

Peräseinäjoen monipalvelukirjastossa työskentelee syksyllä 2017 kolme vakinaista työntekijää sekä yksi innokas kirjastoalan harjoittelija. Viihtyisästä kirjastosta keskellä taajamaa on saatavilla kirjastoaineiston lisäksi mm. tietoa kaupungin palveluista sekä erilaisia kaupungin ja Kelan lomakkeita.

Hilkka Venesoja nauttii dekkareista, joissa jännitys säilyy loppuun asti. Luku-, katselu- ja kuuntelusuosituksien antaminen on osa päivittäistä kirjastotyötä.  Liikkeelle lähdetään asiakkaan toiveista ja mieltymyksistä, …

Lue lisää.

---

3D-tulostusta Apila-kirjastossa?  – Tule mukaan kehittämään uutta palvelua!

Kirjasto järjestää torstaina 21.9. klo 18-19 asiakasillan Jaaksi-salissa. Kehitämme Apila-kirjastoon uutta palvelua, joka tarjoaa mm. 3D-tulostimen, grafiikkatyöpisteen, opastusta ja työpajoja. Toivotamme tervetulleeksi kaikki kiinnostuneet ideoimaan ja kehittämään palvelua.

Seinäjoen pääkirjasto avaa tämän vuoden lopulla verstaan, jossa voit tulostaa 3D-tulostimella, piirtää digitaalisesti, 3D-mallintaa, käsitellä kuvaa, taittaa ja tehdä muuta luovaa digitaalisesti. Verstaassa saat opastusta ohjelmien ja laitteiden käyttöön. Siellä voit työskennellä myös itsenäisesti. Mitä muita välineitä verstaassa pitäisi olla? Millaiset olisivat hyvät aukioloajat? Millaisia työpajoja tarvittaisiin? Tule mukaan kehittämään uutta palvelua yhdessä kirjaston väen kanssa.

Ilmoittaudu mukaan asiakasiltaan viimeistään 20.9. sähköpostilla kirsti.lansikallio(at)seinajoki.fi

Jos et pääse paikalle, voit lähettää ajatuksesi ja ideasi samaan osoitteeseen.

---

Tarvitsetko apua tietokoneen, puhelimen tai tabletin kanssa?

Digitalkkari päivystää arkisin pääkirjastossa klo 12–15 ja digiopastukset alkavat.

Digitalkkari neuvoo kuinka tulostat, skannaat, kopioit tai asioit kirjaston verkkopalveluissa. Digitalkkarilta saat opastusta myös omien laitteiden peruskäyttöön.

Avointa digiopastusta on tarjolla pääkirjasto Apilan kokoustilassa (Jaaksi 3) syksyn ajan torstaisin klo 15–17.  Opastamme mm. internetin, sähköpostin, sosiaalisen median ja erilaisten laitteiden peruskäytössä. Digiopastus on tauolla syyslomaviikolla (19.10.) sekä joulun aikaan (28.12. ja 4.1.) Halutessasi voit varata henkilökohtaisen opastusajan numerosta 06 416 2318 tai pääkirjaston asiakaspalvelun tiskiltä.

Järjestämme syksyn aikana lisäksi tiettyyn aiheeseen keskittyviä opastuksia Aallon kirjaston atk-luokassa tiistaisin klo 17–19.

3.10. Sosiaali- ja terveydenhuollon sähköiset palvelut. Opastamme palveluiden käyttöön, palveluihin kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Voit ottaa oman laitteesi mukaan.

7.11. Mobiililaitteiden tietoturva. Annamme tietoturvavinkkejä, voit ottaa oman laitteesi mukaan.

12.12. Helpotusta tietokoneen arkikäyttöön. Näin siirrät ja kopioit tiedostoja, kuvia ja tekstiä. Voit ottaa oman laitteesi mukaan.    

Kirjaston henkilökunta ei avusta verkkokauppojen käytössä, eikä tee asiakkaan puolesta hakemuksia, ostoja tai tilisiirtoja. Verkkopankkiasioissa auttaa ensisijaisesti oman pankin henkilöstö. Laitteiden teknisissä vioissa kannattaa kääntyä laitemyyjän puoleen. Verkko- ja tietoliikenneviat hoituvat palveluntarjoajan kautta.           

---
Lohikäärmeen värit -kirjan kansi

Syyskuun kirjavinkki

Pasi Pekkola: Lohikäärmeen värit Otava 2015. 460 s.

Tämä on tarina kiinalaistytöstä nimeltä Pikku-Lohikäärme, Xiaolong. Hänen äitinsä kuoli tytön syntyessä. Isä päätti kuitenkin pitää tytön, vaikka tuohon aikaan tyttölapsia ei toivottu ja heitä surmattiinkin paljon heti syntymän yhteydessä. Kirjassa liikutaan kolmella eri tasolla: Xiaolongin lapsuuden aikaan pienessä kylässä maaseudulla Maon aikakaudella, 1980-luvun Suomessa Xiaolongin asuessa täällä suomalaisen miehen vaimona ja …

Lue lisää.

---

Loppukevennys

Asiakas: Löytyykö teiltä sitä yhtä kirjaa - unohdan aina, mikä sen nimi on... Se kertoo ihmisistä, joilla on suuret, karvaiset jalat.
Kauppias: Tarkoitatteko hobitteja? Taru sormusten herrasta?
Asiakas: Ei... Se oli... The Hairy Bikers -miesten keittokirja.

Lähde: Campbell, Jen: Kummallisia kysymyksiä kirjakaupassa, 2012.

---
---