Ajankohtaista

Koronarajoitusten vaikutukset kirjastopalveluihin huhtikuussa

Nämä rajoitukset ovat voimassa 30.4.2021 asti.

Kirjastot ovat auki normaalien aukioloaikojen mukaan ja kirjastoautot liikennöivät aikataulujensa mukaan. Kirjastoissa on käytössä rajoitettu määrä istumapaikkoja turvavälein. Pitkäaikaista oleskelua kirjastossa ei suositella. Nettikoneita voi käyttää korkeintaan tunnin päivässä. Hubletit eivät ole käytössä.

Harrastus-, työ- ja ryhmätilat ovat käytössä varaamalla. Tiloihin otetaan yksi asiakas tai yksi seurue kerrallaan. Pääkirjaston soittohuone Pommari on kiinni. Pääkirjaston nuortentila Kupla on auki turvallisuusohjeita noudattaen. Kokous- ja ryhmätiloihin otetaan 3-20 henkilöä kerrallaan, tilan koosta riippuen. Henkilökohtaista opastusta annetaan, mutta edellytämme asiakkaalta maskin käyttöä.

Kirjastoissa voidaan järjestää yleisötilaisuuksia, joihin osallistuu enintään 20 henkilöä. Tilaisuuksissa noudatetaan opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamaa ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksissa. Koska tilaisuuksien osallistujamäärä on rajattu, tapahtumatietojen yhteydessä voi olla pyyntö ilmoittautua etukäteen paikan varaamiseksi. Muistathan myös perua ilmoittautumisen, jos et pääsekään osallistumaan tapahtumaan.

Kirjaston kahvila Opus on suljettuna toistaiseksi.

Muistathan kirjastokäynnillä huolehtia hyvästä käsihygieniasta, pitää turvaväliä muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan sekä käyttää kasvomaskia. Pääkirjaston asiakaspalvelusta voit ostaa maskin (0,50 €/kpl), jos oma maski on unohtunut. Älä tule kirjastoon ollenkaan, jos sinulla on flunssaoireita.


Pääsiäisen muutokset kirjaston aukioloaikoihin

Pääkirjasto Apilakiirastorstaina 1.4. avoinna klo 9.00–17.002.4.–5.4. avoinna klo 9.00–15.00 (itsepalvelu)

Aallon kirjastokiirastorstaina 1.4. avoinna klo 10.00–17.002.4.–5.4. kiinni

Nurmon kirjastokiirastorstaina 1.4. klo 12.00–16.002.4.–5.4. kiinni

Peräseinäjoen monipalvelukirjastokiirastorstaina 1.4. avoinna klo 12.00–16.002.4.–5.4. kiinni

Ylistaron monipalvelukirjastokiirastorstaina 1.4. henkilökunta paikalla klo 12.00–16.00Omatoimiaika klo 7.00–12.00 ja klo 16.00–21.002.4.–5.4. omatoimiaika klo 7.00–21.00

Keski-Nurmon kombikirjastokiirastorstaina 1.4. suljettu

Törnävän kirjastoke 31.3. avoinna klo 8.30–14.00kiirastorstaina 1.4. kiinni2.4.–5.4. kiinni

Kirjastoautot Ilo ja Ykäkiirastorstaina 1.4. vain aamureitit2.4.–5.4. kirjastoautot eivät liikennöi


Koronarajoitusten vaikutukset kirjastopalveluihin maaliskuussa

Nämä rajoitukset ovat voimassa 31.3.2021 asti.

Kirjastot ovat auki normaalien aukioloaikojen mukaan ja kirjastoautot liikennöivät aikataulujensa mukaan. Lehti- ja lukusaleissa on käytössä rajoitettu määrä lukupaikkoja turvavälein. Muut oleskelupaikat ovat kuitenkin poissa käytöstä (sohvat, nojatuolit, jne.) eikä oleskelua kirjastossa suositella. Nettikoneita voi käyttää korkeintaan tunnin päivässä. Hubletit eivät ole käytössä.

Harrastus-, työ- ja ryhmätilat ovat käytössä varaamalla. Tiloihin otetaan yksi asiakas tai yksi seurue kerrallaan. Pääkirjaston soittohuone Pommari on kiinni. Pääkirjaston nuortentila Kupla on auki turvallisuusohjeita noudattaen. Kokous- ja ryhmätiloihin otetaan korkeintaan 10 henkilöä kerrallaan. Henkilökohtaista opastusta annetaan, mutta edellytämme asiakkaalta maskin käyttöä.

Kirjastoissa voidaan järjestää yleisötilaisuuksia, joihin osallistuu enintään 10 henkilöä. Tilaisuuksissa noudatetaan opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamaa ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksissa. Koska tilaisuuksien osallistujamäärä on rajattu, tapahtumatietojen yhteydessä voi olla pyyntö ilmoittautua etukäteen paikan varaamiseksi. Muistathan myös perua ilmoittautumisen, jos et pääsekään osallistumaan tapahtumaan.

Pääkirjaston kahvila Opus on auki arkisin klo 9–19.

Muistathan kirjastokäynnillä huolehtia hyvästä käsihygieniasta, pitää turvaväliä muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan sekä käyttää kasvomaskia. Pääkirjaston asiakaspalvelusta voit ostaa maskin (0,50 €/kpl), jos oma maski on unohtunut. Älä tule kirjastoon ollenkaan, jos sinulla on flunssaoireita.


Tilaa kirjastosta valmis aineistopaketti noudettavaksi

Voit tilata valmiiksi kootun aineistopaketin haluamastasi aiheesta. Pakettiin voidaan kerätä kirjojen lisäksi myös elokuvia, musiikkia, pelejä tai lehtiä. Paketteja voi tilata noudettavaksi pääkirjastosta ja kirjastoautoista sekä Nurmon, Peräseinäjoen, Törnävän ja Ylistaron kirjastoista.

Kun paketti on noudettavissa, saat siitä ilmoituksen sähköpostilla tai tekstiviestillä. Noutoaikaa on yksi viikko. Paketin mukana tulee kuitti, josta näkee milloin aineisto pitää palauttaa.


Osallistu kirjaston lukuhaasteeseen

Seinäjoen kaupunginkirjasto haastaa kaikkia kiinnostuneita tutustumaan erilaisiin ihmisiin ja hahmoihin lukemalla tai kuuntelemalla. Tavoitteena on lukea kirja 25 kohtaan kolmestakymmenestä tarjolla olevasta vaihtoehdosta. Kirjasto haastaa lukemaan kirjoja, joiden henkilöhahmoihin kuuluu esimerkiksi työtön, suurkaupunkilainen, seikkailija tai vallankäyttäjä. Myös taruolennoilla on oma kohtansa. Lukemalla erilaisissa tilanteissa olevista ihmisistä oma näkökulmakin laajenee. Aikaa haasteen suorittamiseen on vuosi 2021.

Haastevihkon voi hakea kaupunginkirjaston toimipisteistä. Vihkon voi myös tulostaa itse kirjaston nettisivuilta. Haasteen suorittaneiden kesken arvotaan kirjakaupan lahjakortti. Vinkkejä haastekohtiin sopivista kirjoista jaetaan verkkokirjastossa ja kirjaston somessa koko vuoden ajan. Haasteella on oma Facebook-ryhmä, jossa myös haasteen suorittajat voivat antaa lukuvinkkejä. Niitä voi antaa myös muualla somessa aihetunnisteella #lukuhaaste21_sjkkirjasto.

Tämän vuoden haasteessa tehtiin aikamatkoja eri aikakausiin. Yhden haastekohdan sai suoritettua lukemalla esimerkiksi 1960-luvulla kirjoitetun tai sille ajalle sijoittuvan teoksen. Tiettyihin vuosiin sijoittuvien haastekohtien lisäksi saattoi lukea esimerkiksi kirjan, joka sijoittuu opiskeluaikaan, talveen tai lama-aikaan. 28.12.2020 mennessä haastevihkoja on palautunut jo parisenkymmentä. Lisäksi Facebook-ryhmässä haasteen on suoritetuksi ilmoittanut tusinan verran osallistujia. Viimeistään 7.1.2021 kirjastoon palautuneet vihkot, joissa on 25 kohtaa suoritettu, osallistuvat kirjakaupan lahjakortin arvontaan.


Varaatko pääkirjaston tiloja? Lue tämä.

Pääkirjastosta voi varata käyttöönsä esimerkiksi digitointihuoneen, soittohuone Pommarin tai Verstaan, jossa voi mm. käyttää 3D-tulostinta. Tilojen käyttäjämääriä on jouduttu koronan takia rajoittamaan, ja käytettävissä on vähemmän varattavia aikoja.

Muistathan perua varaamasi ajan, jos et olekaan tulossa. Ilmoita myös mahdollisesta myöhästymisestä. Tila annetaan seuraavalle kysyjälle, jos varaaja ei ole tullut paikalle 15 minuutin kuluessa varauksen alkamisesta. Perumisen/myöhästymisen voi ilmoittaa sähköpostilla kirjasto(at)seinajoki.fi tai puhelimitse 06 416 2326.Lisätietoa tilojen varaamisesta pääkirjastossa


Joulupostia ikäihmisille -kampanja kutsuu kaikki Seinäjoen asukkaat lähettämään joulukortteja ikääntyneille

Seinäjoen kaupunki sekä luovan välittämisen yhteisö Siskot ja Simot järjestävät Joulupostia ikäihmisille -kampanjan 16.11.–11.12.2020. Siskot ja Simot järjestää kampanjan yhdessä paikallisien toimijoiden kanssa yhtä aikaa yli sadalla paikkakunnalla. Kampanjassa kerätään joulukortteja kotihoidon ja asumispalvelujen ikääntyneille asiakkaille.

– Lähettämällä joulukortin voi tuottaa yksinäiselle ikäihmiselle tunteen siitä, että häntä on ajateltu. Kortilla voi koskettaa ja tuottaa iloa lähimmäiselle, Siskot ja Simot ry:n toiminnanjohtaja Eero Väisänen sanoo.

Kampanjan yhteistyökumppaneita ovat Kuntaliitto, Kansalaisopistojen liitto, Kansalaisareena ja Suomen 4H-liitto. Kampanjan suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Osallistu kampanjaan ja ilahduta joulukortilla

Kampanjaan osallistuminen on helppoa

Tee tai osta joulukorttiToimita se keräyspisteeseen 16.11.–11.12.2020.

Seinäjoella kortteja voi tehdä myös joulukorttipajassa Kansalaisopistolla ma 7.12.2020 klo 10 alkaen osoitteessa Kalevankatu 33, 60100 Seinäjoki.

Kirjoita joulukortti näin:

Kirjoita korttiin hyvän joulun toivotuksetKirjoita saajan kohdalle ”Sinulle” ja lähettäjän kohdalle oma nimesi sekä Siskot ja SimotPudota kortti sellaisenaan lähimpään keräyslaatikkoon. Ethän sulje korttia kirjekuoreen

Seinäjoen kaupungin keräyspisteet:

Kaupungintalo, Kirkkokatu 6, 60100 SeinäjokiToimintojentalo, Kasperinviita 13, 60150 SeinäjokiSeinäjoen pääkirjasto Apila, Alvar Aallon katu 14, 60100 SeinäjokiSeinäjoen kansalaisopisto, Kalevankatu 33, 60100 SeinäjokiNurmon kirjasto, Nurmontie 20, 60550 NurmoPeräseinäjoen monipalvelukirjasto, Keikulinkuja 2, 61100 PeräseinäjokiYlistaron monipalvelukirjasto, Kaukolanraitti 5 61400 Ylistaro

Kampanja-aikana kortteja voi myös postittaa osoitteeseen:

Seinäjoen kaupunkiHyvinvoinnin ja terveyden edistäminenPL 21560101 Seinäjoki

Kampanjan verkkosivut: siskotjasimot.fi/joulupostiaSeuraa kampanjaa somessa: #kosketakortilla #joulupostia

Lisätiedot

Seinäjoen kaupunki, Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, harjoittelija Johanna Rinne johanna.rinne@seinajoki.fi, 050 449 1550

Siskot ja Simot rytoiminnanjohtaja Eero Väisänen eero.vaisanen@siskotjasimot.fi, 050 545 3145kampanjakoordinaattori Sari Turpeinen sari.turpeinen@siskotjasimot.fi, 050 544 5266


Tutustu Finlandia-ehdokkaisiin

Kaikki kirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat on nyt julkaistu. Palkinnot jaetaan ke 25.11. klo 19 Finlandia 2020 – lukemisen juhlaa -ohjelmassa Yle TV1:ssä ja Areenassa.

Kaunokirjallisuus

Ulkoministerin valtiosihteeri Johanna Sumuvuori, kulttuuritoimittaja Suonna Kononen ja yrittäjä Maija Kuusi, joka on vaikuttanut kustannus- ja musiikkialalla, valitsivat tämän vuoden ehdokkaat. Voittajan valitsee kapellimestari Hannu Lintu.Kaunokirjallisuuden ehdokkaat Eepos-verkkokirjastossaYlen esittelyt ehdokkaista

Lasten- ja nuortenkirjallisuus

Ehdokkaat valitsi tänä vuonna raati, johon kuuluivat Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen, Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä sekä yleisen kirjallisuustieteen opiskelija Johanna Valjakka. Voittajan valitsee näyttelijä Christoffer Strandberg. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden ehdokkaat Eepos-verkkokirjastossaYlen esittelyt ehdokkaista

Tietokirjallisuus

Tänä vuonna tietokirjallisuuden ehdokkaita valitsivat Suomen musiikkikustantajat ry:n toiminnanjohtaja Jari Muikku, Aalto-yliopiston viestintäpäällikkö Riikka Haikarainen ja kirjallisuuden suomentaja Jaakko Kankaanpää. Voittajan päättää Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar.Tietokirjallisuuden ehdokkaat Eepos-verkkokirjastossaYlen esittelyt ehdokkaista


Kirjaston eräpäivämuistutusten lähettämisessä ongelmia

Ennen eräpäivää tulevien muistutusten lähettämisessä oli ongelmia marraskuun alussa. Omien lainojen eräpäivät kannattaa käydä tarkistamassa varsinkin, jos yleensä hoitaa asian eräpäivämuistutuksen saatuaan. Palveluntarjoaja on ongelman nyt korjannut, joten eräpäivämuistutuksia pitäisi taas tulla.

Pahoittelemme katkoksesta aiheutunutta haittaa. Tämä ongelma ei kuitenkaan vapauta asiakkaita myöhästymismaksuista. Alla ote kirjaston käyttösäännöistä:

Lainakuitissa ja Eepos-verkkokirjastossa ilmoitettu palautuspäivä on sitova, vaikka et olisi saanut ennakkovaroitusta laina-ajan päättymisestä. Kirjastot eivät voi vaikuttaa häiriöihin tietoliikenneyhteyksissä. Siksi nämä häiriöt eivät vähennä mahdollisia maksuja.

Omat lainat voi uusia Eepos-verkkokirjastossa.


Pyhäinpäivän muutokset kirjaston aukioloaikoihin

Pääkirjasto ApilaPe 30.10. avoinna klo 9–17 (klo 9–10 itsepalvelu)La 31.11. ja su 1.11. avoinna klo 9–15 (itsepalvelu)

Aallon kirjastoPe 30.10. avoinna klo 10–17La 31.11. ja su 1.11. kiinni

Nurmon kirjastoPe 30.10. avoinna klo 12-16La 31.11. ja su 1.11. kiinni

Peräseinäjoen monipalvelukirjastoPe 30.10. avoinna klo 12–16La 31.11. ja su 1.11. kiinni

Ylistaron monipalvelukirjastoPe 30.10. henkilökunta paikalla klo 12–16, omatoimiaika klo 7–12 ja 16–21La 31.11. ja su 1.11. omatoimiaika klo 7–21