Ajankohtaista

Harkku-toiminnassa kuullaan lasten ja nuorten harrastustoiveet

Seinäjoen harrastamisen mallin Harkku-toiminta on alkanut. Koulupäivien aikana tapahtuvaan maksuttomaan harrastustoimintaan on ilmoittautunut jo satoja lapsia. Seinäjoella mm. parkourataan, sirkustellaan, tanssitaan, taiteillaan ja urheillaan eri lajien parissa lasten toiveiden pohjalta.

Harkun tarjoaa mielekästä ja maksutonta tekemistä koulupäivän yhteyteen lapsille, nostaa lasten itsetuntoa ja -tuntemusta sekä kehittää sosiaalisia suhteita. Seinäjoen kaupungin harrastamisen malli Harkussa on mukana 19 koulua, joista 17 ovat alakouluja, yksi yhtenäiskoulu sekä yksi yläkoulu. Syksyn 2021 aikana Seinäjoella käynnistyneessä harrastamisen Suomen mallin hankkeessa kehitetään erityisesti etsivän harrastustoiminnan konseptia. ”Tavoitteena on kehittää ja monimuotoistaa käsitystä harrastamisesta yhdessä lasten ja nuorten kanssa”, kommentoi Harkku-toiminnan koordinaattori Raija Lambacka.

Harkku-toimintaan kuuluu kouluilla viikoittain toteutuvaa kerhomuotoista toimintaa. Kohderyhmänä ovat kaikki perusopetuksen vuosiluokkien 1.–9. sekä lisäopetuksen oppilaat. Harkkuja ohjaavat eri alojen asiantuntijat sekä kokeneet ohjaus- ja opetustyön ammattilaiset. Seinäjoen mallissa työskentelee koordinaattori ja harrastustoiminnan Harkku-etsivä, joka jalkautuu kouluille kohtaamaan oppilaita, kuulemaan palautetta sekä lasten ja nuorten omia ideoita toiminnan kehittämiseksi. Huomiota kiinnitetään erityisesti sellaisten lasten ja nuorten tavoittamiseen, jotka eivät ole löytäneet mielekästä harrastusta. Harkun monialaisessa yhteistyössä etsitään myös keinoja tukea lasten ja nuorten omaehtoista harrastamista.

Seinäjoella on kaupungin kokoon nähden tarjolla runsaasti eri harrastusmahdollisuuksia. Harkku-toiminnan kautta halutaan huomioida eri puolilla kaupunkia sijaitsevia kouluja ja niiden lähialueiden erityispiirteitä, yhteistyötä iltapäivätoiminnan kanssa sekä aja- ja yläkoulun nivelvaiheen yhteistyön mahdollisuutta harrastustoiminnan tukemisessa. Harkussa tarjottavat toiminnat on valittu valtakunnallisen koululaiskyselystä saatujen tulosten, sekä Harkku-etsivän eri menetelmillä lasten kuulemisen pohjalta koulukohtaisesti. ”Lapset pääsevät itse kertomaan, mitä harrastaminen ja mielekäs vapaa-ajan viettäminen heille tarkoittaa”, summaa kouluilla lapsia ja nuoria kohtaava Harkku-etsivä Jenni Packalén.

Seinäjoki oli jo viime vuonna mukana Harrastamisen Suomen mallin pilotointivaiheessa. Tällöin kouluja oli mukana seitsemän. Kauden 2021–2022 Harkun toisessa vaiheessa toteutetaan yhteensä 57 eri Harkku-kokonaisuutta ja ohjauskertoja lapsille on luvassa lähes 1700 kpl.

Harkku-hanke on Seinäjoen kaupungin sivistyksen ja hyvinvoinnin toimialan yhteinen ja sitä hallinnoi Seinäjoen kaupungin kulttuuripalveluiden Lastenkulttuurikeskus Louhimo. Harrastamisen Suomen mallia toteutetaan tarvelähtöisesti ja tiiviissä yhteistyössä kaupungin koulujen kerhosisältöjen tuottajien kanssa. Hanketta rahoittaa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto. Myönnetty valtionavustus lukuvuodelle 2021–2022 on 135 000 euroa.

Lisätiedot:

Raija LambackaHarkku- Seinäjoen harrastamisen mallin koordinaattoriraija.lambacka@seinajoki.fi puh. 044 7541899

Jenni PackalénHarkku-etsiväjenni.packalen@seinajoki.fipuh. 044 7541750


Kirjavarauksen voi nyt jäädyttää

Oletko lähdössä reissuun, etkä haluaisi saada varauksia kirjastosta sillä aikaa? Onko sinulla nyt niin paljon luettavaa tai muuta tehtävää, että et ehtisi ottaa vastaan uusia varauksia?

Eepos-verkkokirjastossa voit nyt jäädyttää aiemmin tehdyn varauksen toistaiseksi tai tietyksi ajaksi. Kun varaus on jäädytetty, se ei ota kiinni palautuvaan kirjaan tai muuhun aineistoon. Kun jäädytys loppuu, varaus siirtyy takaisin jonoon varauspäivämäärän mukaiseen kohtaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos olet varausta jäädyttäessäsi ollut esimerkiksi sijalla 6 ja jäädyttämisen aikana kaikki sinua aiemmin varauksen tehneet ovat kirjansa jo saaneet, niin siirryt jonossa ensimmäiseksi.

Näin varaus jäädytetään Eepos-verkkokirjastossa

Kirjaudu Eepos-verkkokirjastoon kirjastokortillasi ja pin-koodilla ja mene omiin varauksiisi. Jokaisen varauksen kohdalla on muokkaa-linkki. Linkistä avautuu ikkuna, jossa varauksen voi jäädyttää valitsemalla pudotusvalikosta Jäädytä. Jos haluaa niin alle voi kirjoittaa päivämäärän, johon asti jäädytys on voimassa. Tallenna muutokset.

Samasta paikasta voit muuttaa varauksesi noutopaikkaa tai varauksen voimassaoloa. Jos esimerkiksi et tarvitse tenttikirjaa jonkin tietyn päivämäärän jälkeen, niin voit laittaa varauksen päättymään siihen päivään.

E-kirja- ja e-äänikirjavarausten jäädyttäminen

Jos haluat jäädyttää e-kirjavarauksia, niin se tehdään Eepoksen e-kirjapalvelussa. Kirjaudu palveluun kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla. Omasta kirjahyllystä näet varauksesi ja voit jäädyttää varauksen valitsemalla Lukitse paikkani varausjonossa. Tähänkin voit kirjoittaa päivämäärän, johon asti varaus on jäädytettynä. Valinnan voi myös poistaa koska tahansa, jolloin siirryt varauspäivämäärän mukaiseen kohtaan varausjonossa. Huom. varausta ei voi jäädyttää Ellibsin sovelluksessa vaan se täytyy tehdä selaimen kautta.


Kausikorttien lainaaminen kirjastosta

Seinäjoen kirjastoista voi taas lainata kausikortteja kulttuuritapahtumiin. Urheilu- ja liikuntakorteista tiedotetaan myöhemmin. Pääkirjastossa on lainattavana kaikkia kortteja, lähikirjastoissa kortit kiertävät. Korttien laina-aika on 1 viikko ja kortti pitää palauttaa siihen toimipisteeseen, josta se on lainattu.

Kortteja ei voi varata eikä uusia, eikä asiakas voi lainata kahta kertaa peräkkäin samaa korttia. Asiakkaalla voi olla kerralla lainassa vain yksi kausikortti. Korteissa ei ole ikärajaa, mutta tilaisuuksien ikärajat tulee huomioida (esim. suurin osa Rytmikorjaamon tilaisuuksista on K-18).

Rytmikorjaamo

Rytmikorjaamon kausikortti esitetään Rytmikorjaamon lipunmyynnissä ja sillä pääsee vain Selmun järjestämiin tapahtumiin. Yleisökapasiteettia on rajoitettu, maskin käyttöä suositellaan.Katso Rytmikorjaamon ohjelmaTarkista onko kausikortti saatavilla jossain kirjastossa

Seinäjoen kaupunginorkesteri

Kausikortissa on merkitty istumapaikka, ja kortti esitetään vahtimestarille ennen konsertin alkua.Katsomopaikkoja on vähennetty, maskin käyttöä edellytetään.Katso kaupunginorkesterin ohjelmaTarkista onko kausikortti saatavilla jossain kirjastossa

Seinäjoen kaupunginteatteri

Kausikortilla voi lunastaa lipun saman päivän esitykseen, jos tilaa on. Lippua ei voi varata esim. puhelimitse, vaan se lunastetaan aina lippumyymälästä. Asiakkaan tulee todistaa henkilöllisyytensä ja antaa yhteystietonsa lippumyymälässä (mahdollisten peruutusten takia). Kausikortilla ei pääse ensi-iltoihin ja vierailunäytöksiin. Katsomopaikkoja on vähennetty, maskin käyttöä edellytetään. Turvallisesti teatteriin -ohjeKatso kaupunginteatterin ohjelmaTarkista onko kausikortti saatavilla jossain kirjastossa


Kirjastot siirtyivät talviaukioloihin

Seinäjoen kaupunginkirjaston toimipisteet siirtyivät talviaukioloihin keskiviikkona 1.9. Kirjastoautot Ilo ja Ykä siirtyivät talviaikatauluihin 16.8. Kirjastoautojen aikataulut ja sijainnit löytyvät reittisovellus Passarista. 

Apila

ma 9–20ti–pe 9–19la–su 9–15pyhien aattopäivinä 9–17pyhinä 9–15Itsepalveluaikaa on maanantaista lauantaihin klo 9–10, sunnuntaina ja pyhinä klo 9–15.

Aallon kirjasto

ma 10-20ti–pe 10–19la 10–15su ja pyhinä kiinnipyhien aattopäivinä 10–17

Nurmon kirjasto

ma–to 12–19pe 10–17la 10-15su ja pyhinä kiinnipyhien aattopäivinä 12-16Itsepalveluaikaa on maanantaisin klo 10–12

Peräseinäjoen kirjasto

ma–pe 12–19la 10-15su ja pyhinä kiinnipyhien aattona 12-16Itsepalveluaikaa on maanantaisin klo 10–12.

Ylistaron kirjasto

ma–to 12–19pe 10–17pyhien aattopäivinä 12–16omatoimiaikama–to 7–12 ja 19–21pe 7–10 ja 17–21la–su ja pyhinä 7–21pyhien aattopäivinä 7-21 ja 16-21

Keski-Nurmon kombikirjasto

to 15–19pyhien aattopäivinä 15-17


Koronaepidemian vaikutukset kirjastopalveluihin

Kaikki kaupunginkirjaston toimipisteet ovat auki normaalisti ja kirjastoautot liikennöivät aikataulujensa mukaan. Suosittelemme maskin käyttöä.

Poikkeukset normaaliin:

Tietokoneiden ja Hublet-tablettien käyttöaika on korkeintaan 2 h.Pääkirjaston satuhuone on kiinni.Henkilökohtaisissa opastuksissa edellytetään maskin käyttöä.Pääkirjaston kahvila Opus on auki ma–pe klo 9–19, mutta ei viikonloppuisin.Pääkirjaston varattavien tilojen henkilömääriä on rajoitettu, jotta turvavälit pystytään pitämään. Pääkirjaston soittohuone Pommarin mikrofonit eivät ole käytössä ja varausaika kerrallaan on korkeintaan kaksi tuntia.


Kirjaston lukukampanjat lapsille ja nuorille

Kirjastossa on kesän aikana kolme lukukampanjaa, omansa alle kouluikäisille, alakoululaisille ja yläkoululaisille. Kampanjat ovat voimassa 31.8. asti.

Alle kouluikäiset lapset

Kirjastosta tai kirjastoautosta voi hakea lukutoukkavärityskuvan. Aina kun yksi kirja on luettu tai kuunneltu, lukutoukasta voi värittää yhden pallon. Kokonaan väritettyä toukkaa vastaan kirjastosta saa arvontalapun, jolla osallistuu kirja-arvontaan syyskuussa. Kesän aikana voi värittää niin monta toukkaa kuin ehtii.

Alakouluikäiset lapset

Lumotun puiston salaisuus -verkkopeliä voi pelata kännykällä, tabletilla tai tietokoneella. Pelaaminen ei vaadi kirjautumista.

Lukupelissä edetään peliruudusta toiseen. Kukin peliruutu sisältää kirjavinkkejä, kirjaan liittyvän tehtävän sekä ekstrasisältöä, kuten kuunnelmia ja minipelejä. Lisäksi jokaisessa peliruudussa on luku pelin taustatarinasta. Kolmesta eri pisteestä pelaaja saa kirjaimen ja viimeisessä peliruudussa näiden kirjainten takaa löytyy puiston salaisuus.

Lumotun puiston salaisuus on saatavilla myös paperiversiona. Siinä luetaan kirjoja ja tehdään niihin liittyviä tehtäviä. Kysy paperiversiota kirjastostasi.

Kampanjasta on tehty myös kokonaan ääneen perustuva versio. Ääniversio on tarkoitettu niille, joille tavallinen lukeminen on hankalaa. Ääniversion kirjavinkit ohjautuvat Celia-kirjaston sivuille.

Yläkouluikäiset nuoret

Yläkouluikäisille suunnattu Luettu maa on pelillinen alusta, jota voi käyttää kännykällä, tabletilla tai tietokoneella. Luetun maan käyttö ei vaadi kirjautumista.

Luetussa maassa matkustetaan ympäri maailman erilaisten ilmiöiden parissa. Jokainen kohde kartalla sisältää ilmiöihin liittyviä lukuvinkkejä, lukemiseen ja kirjoihin liittyviä sisältöjä sekä somehaasteen. Kirjoihin ja lukemiseen liittyviä somehaasteita voi suorittaa Instagramissa ja TikTokissa.

Luettua maata voi suorittaa myös paperiversiona. Kysy lomakkeita kirjastostasi. Kampanjaa suorittavat voivat täyttää myös arvontakupongin, jolla osallistuu kampanjan lopuksi arvottaviin kirjapalkintoihin.


Kirjaston kesäaukioloajat

Seinäjoen kaupunginkirjaston toimipisteet siirtyvät kesäaukioloaikoihin tiistaina 1.6. Kirjastoautot Ilo ja Ykä siirtyvät kesäaikatauluihin maanantaina 7.6. Kirjastoautojen aikataulut ja sijainnit löytyvät reittisovellus Passarista. 

Apila

ma 9–20ti–to 9–19pe 9–17la–su 9–15Itsepalveluaikaa on maanantaisin klo 9–10 ja 19–20, tiistaista perjantaihin klo 9–10 ja lauantaista sunnuntaihin klo 9–15.

Aallon kirjasto

ma–to 10–19pe 10–17la–su kiinni

Nuorten tila Kupla on kiinni 28.6.–11.7.

Nurmon kirjasto

ma–to 12–19pe 10–17la–su kiinniItsepalveluaikaa on maanantaisin klo 10–12.

Kuntavaalipäivänä 13.6. kirjasto on auki klo 9–15.

Peräseinäjoen kirjasto

ma–to 12–19pe 11–17la–su kiinniItsepalveluaikaa on maanantaisin klo 10–12.

Ylistaron kirjasto

ma–to 12–19pe 10–17omatoimiaikama–to 7–12 ja 19–21pe 7–10 ja 17–21la–su 7–21

Keski-Nurmon kombikirjasto

to 15–19

Keski-Nurmon kombikirjasto on kiinni juhannusaatonaattona ja heinäkuussa.


Eepos-kirjastojen vuosi 2020

Eepos-kirjastojen vuosi 2020 koronan vuoksi oli poikkeuksellinen. Kirjastot olivat kiinni lähes 2,5 kuukautta keväällä ja toiminta oli rajoitettua ainakin marraskuun alusta vuoden loppuun. Kirjastokorttiaan käytti silti lähes 30 % asukkaista. Kirjastokäyntejä oli yhteensä lähes 1,3 miljoonaa ja lainoja yli 3,3 miljoonaa. Kimppalainoja kuljetettiin kuntien välillä yli 118 000 kappaletta. Uutta aineistoa hankittiin kirjastoihin n. 98 000 kappaletta.

Eepos-kirjastoilla on yhteinen e-aineistokokoelma, kertoo kirjastotoimenjohtaja Kirsti Länsikallio Seinäjoen kaupunginkirjastosta. Sulkuaikana e-aineistojen merkitys korostui, kun painettuja aineistoja ei voitu tarjota asiakkaille. E-kirjojen lainaus kasvoi 20,7 % ja niiden hankintaa lisättiin. Myös Kirjastokino tuli kevään aikana asiakkaiden käyttöön.

Yhteistyö hyödyttää kirjastojen asiakkaita monella tavalla. Asiakaskyselyn mukaan 76 % vastaajista käytti Eepos-verkkokirjastoa, jossa voi mm. hakea aineistoja, tehdä varauksia, tilata seutulainoja ja uusia lainoja. Seutuvarauksia teki 62 % vastaajista. Eepos-kirjastokortilla lainasi muussa kuin omassa lähikirjastossaan 56 % vastaajista ja lainoja palautti muuhun kirjastoon 42 % vastaajista. Yhteisiä e-aineistoja käytti 31 % vastaajista.

Eepos-kirjastot kehittävät palveluja yhteisillä hankkeilla, kertoo Eepos-aluekoordinaattori Jani Ikonen. Koronan vuoksi Satusirkus ei päässyt kiertueelle aivan kaikkiin kirjastoihin, mutta kirjastoklovni Jojo esiintyi videoilla. Kirjastojen tarjoamaa digitukea kehitettiin Vieläkin parempi Eepos -hankkeessa. Eepoksen markkinointivideot tuotettiin myös hankkeessa. Videot ovat nähtävissä mm. Eepos-kirjastojen Youtube-kanavalla.

Lukuliekki-pelissä oli mukana n. 50 luokkaa yhdeksästä kunnasta. Pelin voittoon kiri Pajuluoman koulun neljäs luokka. Lukuliekki palkittiin Helsingin kirjamessuilla Rakkaudesta kirjaan -palkinnolla. Peli herätti kiinnostusta valtakunnallisesti.

Yhteisillä kilpailutuksilla Eepos-kirjastot tavoittelevat kustannussäästöjä. Vuoden 2020 aikana kilpailutettiin aineistokuljetukset ja otettiin käyttöön hankintaportaali, joka kilpailuttaa kirjahankinnat toimittajien välillä.

Eepos-kirjastoyhteistyössä on mukana 22 kuntaa. Mukana ovat kaikki Etelä-Pohjanmaan kunnat sekä Isokyrö, Kaskinen, Laihia, Veteli ja Perho. Asukkaita verkoston alueella on yli 208 000. Kirjastonkäyttäjiä palvellaan 35 kirjastossa ja 13 kirjastoautossa.


Töihin kirjastoon!

Seinäjoen kaupunginkirjastossa on haettavana yksi kirjastovirkailijan toimi ja yksi kirjastovirkailijan sijaisuus vuodeksi.

Kirjastovirkailijan toimi

Kirjastovirkailijaa haetaan kirjastoautopalveluihin vakinaiseen työsuhteeseen 1.9.2021 alkaen tai sopimuksen mukaan. Kirjastovirkailija toimii kirjastoautovirkailija-kuljettajan työparina kirjastoauto Ilossa. Työ ei sisällä kirjastoauton kuljettamista.

Tehtäviin kuuluvat monipuolinen asiakaspalvelu, lukutaidon edistäminen, kokoelmatyö sekä koulu- ja päiväkotiyhteistyö. Työhön sisältyy myös satunnaisesti asiakaspalveluvuoroja pääkirjastossa. Arvostamme hyviä asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustaitoja sekä oma-aloitteista, motivoitunutta ja joustavaa työotetta.

Lisätietoja ja hakemukset Kuntarekryn kautta 7.6. mennessä.

Kirjastovirkailijan sijaisuus

Kirjastovirkailijan sijaista haetaan Seinäjoen pääkirjaston asiakaspalveluihin ajalle 9.8.2021–31.7.2022.

Tehtäviin kuuluu tiedottamista sekä monipuolista asiakaspalvelua, myös asiakkaille annettavaa digitukea. Arvostamme hyviä asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustaitoja sekä oma-aloitteista, motivoitunutta ja joustavaa työotetta.

Lisätietoja ja hakemukset Kuntarekryn kautta 7.6. mennessä.


Koronarajoitusten vaikutukset kirjastopalveluihin 6.6. asti

Koronarajoituksia on lievennetty, joten olemme voineet palauttaa käyttöön esimerkiksi pääkirjaston soittohuone Pommarin ja Hublet-tabletit. Myös tapahtumiin voi osallistua enemmän väkeä.

Kaikki kirjaston toimipisteet ovat auki normaalisti ja kirjastoautot liikennöivät aikataulujensa mukaan.

Käytettävissä olevat palvelut ja tilat

lainaus, palautus ja varausten noutokorkeintaan 50 henkilön tapahtumattietokoneet ja hubletit (käyttöaika max. 2 h)osa lukupaikoista ja oleskelupaikoistahenkilökohtaiset opastukset (edellytämme maskin käyttöä)kokoustilojen varaaminen (sallittu henkilömäärä riippuu tilan koosta)ryhmä- ja harrastustilojen varaaminen (yksi henkilö tai seurue kerrallaan)pääkirjaston nuorten tila Kuplapääkirjaston kahvila Opus ma–pe klo 9–19pääkirjaston soittohuone Pommarimax. 5 henkilöä kerrallaanvarausaika max. 2 tuntiamikrofonit eivät ole käytössäopastustilanteissa edellytämme asiakkailta maskin käyttöä

Palvelut ja tilat, jotka eivät ole käytössä

pääkirjaston lastenosaston satuhuonepääkirjaston pelitilan xBox-konsoli

Muistathan kirjastokäynnillä huolehtia hyvästä käsihygieniasta, pitää turvaväliä muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan sekä käyttää kasvomaskia. Pääkirjaston asiakaspalvelusta voit ostaa maskin (0,50 €/kpl), jos oma maski on unohtunut. Älä tule kirjastoon ollenkaan, jos sinulla on flunssaoireita.