Ajankohtaista

Eepos-kirjastojen asiakkaille etäkäyttöinen e-lehtipalvelu

Etäkäyttöinen e-lehtipalvelu eMagz on nyt Eepos-kirjastojen asiakkaiden käytettävissä. Voit lukea kotimaisia aikakauslehtiä verkossa etänä, esimerkiksi kotona tai bussimatkalla. Etäkäyttöön tarvitset Eepos-kirjastojen kirjastokortin ja nelinumeroisen tunnusluvun. Voit lukea e-lehtiä tietokoneiden, puhelimien tai tablettien yleisimmillä nettiselaimilla. Suosittelemme käyttämään Firefoxia tai Chromea.

Näin käytät palvelua

Kirjautumisen jälkeen näet lehtien uusimpien numeroiden kansikuvat. Valitsemalla lehden, pääset sen esittelysivulle, jossa on Avaa lehti -painike uusimmalle numerolle sekä listaus lehden vanhemmista numeroista. Klikkaamalla kansikuvaa pääset lukemaan haluamaasi numeroa.

Jokaisella lehtinimikkeellä voi olla kerrallaan yksi lukija. Jos yksi asiakas lukee Tiede-lehteä, et pysty lukemaan mitään Tiede-lehden numeroa ennen kuin edellinen asiakas on lopettanut lukemisen. Voit kuitenkin jäädä jonottamaan sen vapautumista, kokeilla myöhemmin uudelleen tai lukea jotain toista lehteä. Jos avaat lehden, mutta et lue sitä, palaa takaisin lehtivalikoimaan. Näin lehti vapautuu toiselle lukijalle. Jos lukuistunto jää auki, etkä jatka lehden lukemista, lehti vapautuu automaattisesti 15 minuutin kuluttua seuraavalle käyttäjälle. Voit lukea lehteä korkeintaan kaksi tuntia kerrallaan, jonka jälkeen järjestelmä kirjaa sinut automaattisesti ulos. Halutessasi voit tämän jälkeen kirjautua palveluun uudestaan.

Etäkäytettävät lehdet vuonna 2022 

AlibiAnimeApuDekoGloriaIhanaKaikkien aikojen jouluKissafaniKotiliesiKuluttajaMaallaMaaseudun TulevaisuusMe NaisetMetsälehti (sis. Makasiini)SeuraSuomen KuvalehtiSuomen LuontoTM RakennusmaailmaTV-MaailmaTekniikan MaailmaTiedeTuulilasiVanhat koneetVasabladetViherpihaVivaVoi hyvin


Uusia käytäntöjä Seinäjoen kaupunginkirjastossa

Uusi vuosi toi mukanaan kaksi uutta käytäntöä Seinäjoen kirjastoihin: aineiston kellumisen ja muovittamisen lopetuksen.

Kirjalla on nyt monta kotia

Vaikka Seinäjoen kirjastojen kokoelma on ollut jo vuosia yhteinen, niin kirjoilla on aina ollut oma kotikirjastonsa, johon ne on kuljetettu riippumatta siitä mihin ne ovat palautuneet. Nyt pääosa aineistosta kelluu, mikä tarkoittaa sitä, että se jää siihen kirjastoon, johon asiakas on sen palauttanut. Jatkossa Ylistaron kirjaston hyllyistä saattaa siis löytyä aineistoa, jossa on esimerkiksi pääkirjaston tarrat tai kirjastoautoista Nurmon tarroilla varustettua aineistoa.

Kun kirja jää siihen kirjastoon, johon asiakas on sen palauttanut, ei sen aika kulu laatikossa odottamassa kyytiä kotikirjastoon. Kirja on heti uuden lukijan saatavilla. Varsinkin pienemmissä kirjastoissa kokoelmaan tulee vaihtuvuutta ja se myös muotoutuu asiakkaiden tarpeiden mukaan. Jos oman kirjaston hyllystä tai verkkokirjastosta oman lähikirjaston kohdalta ei löydy tarvittavaa aineistoa, se kannattaa aina varata. Varaaminen Seinäjoen kaupunginkirjaston toimipisteistä on ilmaista ja kuljetukset tuovat hyllyssä olevan aineiston nopeasti siihen kirjastoon, jossa sitä tarvitaan.

Lisätietoja: lähipalvelujohtaja Mia Penttala-Salli, p. 044 754 1780, mia.penttala-salli@seinajoki.fi

Kirjaston aineistoja ei enää muoviteta

Tämän vuoden alusta lähtien Seinäjoen kaupunginkirjaston aineistoja ei enää muoviteta. Aineisto tulee jatkossa nopeammin asiakkaiden käyttöön, kun muovittamiseen kuluva aika jää pois. Säästyneet rahat käytetään kirjaston tapahtumatuotantoon. Muoveista luopuminen on myös ekologista.

Kokemuksia muovittamisen lopettamisesta on kuultu mm. Kuopion kaupunginkirjastosta. Siellä aineistoa ei ole muovitettu kohta kolmeen vuoteen, eikä heillä ole aikomusta palata takaisin vanhaan. Kirjojen käyttöikä ei ole lyhentynyt, vaikka niissä ei muoveja ole ollutkaan.

Lisätietoja: kirjastotoimenjohtaja Kirsti Länsikallio, p. 044 754 1621, kirsti.lansikallio@seinajoki.fi


Koronarajoitusten vaikutukset kirjastopalveluihin

Seinäjoen kaupunginkirjaston toimipisteet ovat auki ja omatoimikäyttö on mahdollista kuten ennenkin. Kirjaston tiloissa asioidessa ei tarvitse näyttää koronapassia.

Rajoituksia tilojen asiakasmääriin

Tilojen asiakasmääriin on tehty rajoituksia, jotta lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Asiakastietokoneiden ja lukusalien istumapaikkoja on myös vähennetty.

Pääkirjastossa Jaaksi-salissa ja Studiossa asiakasmäärä voi olla korkeintaan 20 henkilöä, Jaaksi 3 -kokoushuoneessa enintään 9 henkilöä. Harrastus- ja työskentelytiloissa (digitointi, Koivusalon kamari, Kanslia, Kämppä, Pommari ja Verstas) asiakasmäärä rajoitetaan enintään 3 samaa seuruetta olevaan henkilöön. Kupla-nuortentilassa voi olla enintään 10 henkilöä kerrallaan. Soittohuone Pommarin varausaika on enintään 2 tuntia kerrallaan.

Kirjastoautoissa asiakasmääriä rajoitetaan päiväkoti- ja koulupysäkeillä enintään 5 henkilöön tai yhteen ryhmään kerralla, iltapysäkeillä enintään 10 henkilöön kerralla.

Peräseinäjoen kirjastossa käsikirjaston asiakasmäärä rajoitetaan 15 henkilöön.

Ylistarossa auditorion ja kahvion asiakasmäärä rajoitetaan 20 henkilöön ja Matti Pohto -kamarin 13 henkilöön. Tutkijanhuoneen ja työhuoneen asiakasmäärä rajoitetaan enintään kolmeen samaa seuruetta olevaan henkilöön.

Kyrkkärin kirjastossa rajoitetaan kävijämäärää niin, että tiloissa on aina alle 20 henkilöä kerrallaan.

Nurmon kirjasto on muuton takia kiinni, mutta lehtilukusali Nurkkakammarissa on auki ma–pe 9–15. Lukusalin istumapaikkoja on vähennetty.

Tapahtumat ja tilaisuudet

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueilla kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Kirjastossa voi siis järjestää tapahtumia, joihin osallistuu alle 20 henkilöä.

Terveysturvallisuus

Suosittelemme kasvomaskin käyttöä kaikille 12-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Muista kirjastokäynnillä käsienpesu, hyvä yskimishygienia sekä turvavälien pitäminen. Älä tule kirjastoon ollenkaan, jos sinulla on flunssaoireita.


Seinäjoen kaupunginkirjaston lukuhaaste 2022

Minkälaista on avaruudessa, vankilassa tai tropiikissa? Entä kun ollaan kartanossa, kylmissä oloissa tai konsertissa? Vuoden 2022 lukuhaasteessa tutustutaan erilaisiin paikkoihin, ympäristöihin ja olosuhteisiin.

Tavoitteena on saada haastevihkoon kaikkiaan 25 merkintää kolmestakymmenestä tarjolla olevasta kohdasta. Yhdestä kirjasta saat aina yhden merkinnän. Kaikki kirjallisuuden lajit käyvät, ja kirjoja voi joko lukea tai kuunnella.

Lukuaikaa on koko vuosi 2022. Haastevihkoja saat kaikista kaupunginkirjaston toimipisteistä. Voit tulostaa pdf-muotoisen lukuhaastevihkon myös itse kirjaston nettisivuilta. Vähintään 25 kohtaa suorittaneiden ja vihkon kirjastoon palauttaneiden kesken arvotaan kirjakaupan lahjakortti.

Haasteeseen sopivia lukuvinkkejä jaetaan Facebookissa Seinäjoen kaupunginkirjaston lukuhaaste -ryhmässä ja Instagramissa kirjaston tilillä @sjkkirjasto. Aihetunniste on #lukuhaaste22_sjkkirjasto. Voit jakaa myös omia lukuvinkkejäsi. Haastekohtiin sopivia kirjoja pidetään esillä pääkirjastossa vaihtuvassa kirjanäyttelyssä. Vinkkejä voit katsoa myös Eepos-verkkokirjastoon tallennetuilta listoilta tai kysyä suoraan henkilökunnalta.

Seinäjoen kaupunginkirjaston ensimmäinen lukuhaaste juhlisti Suomen satavuotista itsenäisyyttä ja sen jälkeen jokaiselle vuodelle on ollut erilainen haaste. Vuoden 2022 haaste on siis kuudes.

Tervetuloa mukaan!


Seinäjoen kaupunginkirjastolle rahoitusta demokratiatyön edistämiseen

Aluehallintovirasto on myöntänyt Seinäjoen kaupunginkirjastolle 27 500 euroa demokratiatyön edistämiseen. Avustuksella mahdollistetaan kirjaston toiminnan kehittäminen kuntalaisten ja päättäjien kohtaamispaikkana vuoden 2022 ajan. Kirjaston lakisääteisenä tehtävänä on edistää yhteiskunnallista ja kulttuurista vuoropuhelua.

– Hankkeen tavoitteena on täydentää Seinäjoen osallisuusmallia tukemalla vuorovaikutusta päättäjien ja asukkaiden välillä. Kirjastojen roolia keskustelevan demokratian kohtaamispaikkoina vahvistetaan. Kohderyhmänä ovat erityisesti nuoret, naiset ja maahanmuuttajat. Hankkeessa toteutetaan keskustelutilaisuuksien sarja pääkirjastossa ja lähikirjastoissa, kertoo kirjastotoimenjohtaja Kirsti Länsikallio.

Keskustelutilaisuuksia järjestetään tiettyjen teemojen ympärillä ja niihin on mahdollista osallistua myös etänä. Keskustelujen teemat valitaan kaupunkistrategiasta, jota juuri valmistellaan. Teemoina voivat olla mm. hyvinvointi ja kulttuuri, yrittäjyys, kestävä kehitys, digitalisaatio ja hyvä asuminen. Keskusteluilla on ammattitaitoinen fasilitaattori, joka varmistaa hyvän keskusteluilmapiirin. Vuorovaikutus varmistetaan keräämällä etukäteiskysymyksiä ja verkkokeskustelulla.

– Seinäjoen lähikirjastot kokeilivat syksyllä 2021 paneelikeskusteluiltojen järjestämistä Peräseinäjoen, Ylistaron ja Nurmon kirjastoissa. Keskustelijoina olivat kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilä sekä kyseisen alueen kaupunginvaltuutetut. Keskustelujen teemoina olivat keskustelijoiden ja yleisön esille tuomat ajankohtaiset ja alueella kiinnostavat aiheet. Keskustelut olivat aktiivisia ja saivat hyvää palautetta. Niitä pidettiin tärkeinä erityisesti päättäjien ja kuntalaisten välisen keskustelun ja kohtaamisen vuoksi. Paneelikeskusteluillat saivat kiitosta sekä keskustelijoilta että yleisöltä. Keskusteluilloille toivottiin jatkuvuutta ja säännöllisyyttä, kertoo lähipalvelujohtaja Mia Penttala-Salli.

Yhteensä jaettiin 920 000 euroa yleisten kirjastojen toiminnan kehittämiseksi kansalaisten ja päättäjien vuoropuhelun foorumeiksi. Avustusta haki 58 hanketta, joista 37 sai myönteisen päätöksen. Etelä-Pohjanmaalta Seinäjoki oli ainut avustuksensaaja. Kyseessä on eduskunnan tähän tarkoitukseen myöntämä kertaluontoinen rahoitus.

LisätietojaKirsti Länsikallio, kirjastotoimenjohtajakirsti.lansikallio@seinajoki.fi  p. 044 754 1621 


Nurmon kirjasto menee kiinni muuton takia 29.11.

Nurmon kirjasto muuttaa tien toiselle puolelle Nurmo-talon uusittuihin tiloihin. Muuton takia kirjasto on kiinni 29.11. alkaen. Uusi kirjasto avataan keväällä.

Lainat ja palautukset

Lainojen eräpäivät on siirretty toukokuun alkuun eli kiirettä palauttaa lainoja ei ole. Nurmon kirjaston palautusluukku ei ole muuton aikana käytössä. Jos kuitenkin haluat palauttaa lainasi, niin voit tuoda ne muihin toimipisteisiin tai kirjastoautoihin. Jos lainoistasi on varauksia, niin toivomme, että palautat ne sitten kun et enää tarvitse niitä.

Muuton aikana et voi noutaa varauksia Nurmon kirjastosta. Muistathan vaihtaa varauksiisi jonkin toisen noutopisteen, koska se ei vaihdu automaattisesti Nurmon kirjaston mennessä kiinni. Vaihdon voit tehdä ottamalla yhteyttä kirjastoon tai itse Eepos-verkkokirjastossa. Noutopisteen vaihto ei vaikuta sijaintiisi varausjonossa.

Lehtisali ja tietokoneet

Nurmon kirjaston lehtisali siirretään muuton ajaksi Nurkkakammariin. Siellä voi lukea uusia lehtiä, mutta niitä ei voi lainata. Samassa tilassa on e-lehtien lukuun tarkoitettu kone ja nettikone, jolta voi tulostaa. Nurkkakammari on auki ma–pe klo 9–15.

Kirjastoautojen ylimääräiset pysäkit Nurmossa muuton aikana

Nurmon kirjaston pihaKirjastoauto Ilo lauantaisin 4.12., 18.12., 15.1. ja 29.1. klo 10–14.

Rekitien päiväkotiKirjastoauto Ykä torstaina 9.12. ja 3.2. klo 11.00–11.20.

Keskuspuiston päiväkotiKirjastoauto Ilo maanantaisin 13.12., 10.1., 7.2. ja 14.3. klo 9.00–9.30.

Valkiavuoren kouluKirjastoauto Ilo perjantaisin 10.12., 14.1., 4.2. ja 25.2. klo 8.40–9.35.


Omatoimiaika käyttöön Kyrkkärin kirjastossa

Omatoimiajan käyttöönotto tarkoittaa sitä, että Kyrkkärin kirjastoon pääsee vuoden jokaisena päivänä klo 7–21. Kirjastossa on virkailija paikalla ma, ti ja to klo 8.30–15.30, ke klo 10.00–18.00, pe klo 8.30–14.00 ja arkipyhien aattoina klo 14 saakka. Muina aikoina kirjastoa pääsee käyttämään omatoimisesti.

Omatoimikirjaston palvelut saat käyttöön allekirjoittamalla käyttösääntösopimuksen kirjastossa sellaisena aikana, että virkailija on paikalla. Alle 15-vuotias asiakas pääsee omatoimikirjaston käyttäjäksi tulemalla allekirjoittamaan sopimuksen yhdessä huoltajan kanssa. Tämän jälkeen kirjastoon pääsee näyttämällä kirjastokorttia ovella olevaan lukijaan ja naputtelemalla siihen pin-koodin. Jos M-talon pääovi on lukossa, niin myös siitä pääsee sisään kirjastokortin tunnuksilla.

Kirjastossa on automaatit, joilla voit lainata ja palauttaa omatoimiaikana. Tietokoneet ovat käytössä ja niille kirjaudutaan samoilla tunnuksilla kuin kirjastoon sisällekin. Omatoimiaikana voit noutaa myös varauksia. Varaukset on järjestetty hyllyyn henkilökohtaisen varausnumeron mukaan, ja se löytyy varauksen saapumisilmoituksesta. Kopiointi ei ole tällä hetkellä mahdollista omatoimiaikana.


Pyhäinpäivän muutokset kirjaston aukioloaikoihin

Pääkirjasto Apila

Pe 5.11. avoinna klo 9–17 (klo 9–10 itsepalvelu)La 6.11. ja su 7.11. avoinna klo 9–15 (itsepalvelu)

Aallon kirjasto

Pe 5.11. avoinna klo 10–17La 6.11. ja su 7.11. kiinni

Nurmon kirjasto

Pe 5.11. avoinna klo 12–16La 6.11. ja su 7.11. kiinni

Peräseinäjoen kirjasto

Pe 5.11. henkilökunta paikalla klo 12–16, omatoimiaika klo 7–12 ja 16–21La 6.11. ja su 7.11. omatoimiaika klo 7–21

Ylistaron kirjasto

Pe 5.11. henkilökunta paikalla klo 12–16, omatoimiaika klo 7–12 ja 16–21La 6.11. ja su 7.11. omatoimiaika klo 7–21

Kirjastoautot Ilo ja Ykä

Pe 5.11. kirjastoautot ajavat vain aamureitit


Kyrkkärin kirjasto on nyt auki

Kyrkkärin kirjasto sijaitsee uudessa M-talossa, osoitteessa Östermyrankatu 9. Pääovesta sisälle tultaessa kirjasto on edessä heti ensimmäisenä. Kyrkkärin kirjaston puhelinnumero on 050 474 4138 ja sähköpostiosoite kyrkkari.kirjasto@seinajoki.fi. Kirjasto on kaikille avoin ja siellä käy Eepos-kirjastokortti. Kirjastossa on lainattavaa kaikenikäisille asiakkaille. Kirjojen lisäksi lainattavana on esimerkiksi lehtiä, pelejä ja cd-levyjä.

Aukioloajat ja omatoimiaika

ma, ti ja to 8.30–15.30ke 10.00–18.00pe 8.30–14.00arkipyhän aattoina klo 14 saakka

Ylläolevina aikoina kirjastossa on virkailija paikalla. Maanantaina 15.11. otetaan käyttöön myös omatoimiaika, jolloin kirjastoon pääsee vuoden jokaisena päivänä klo 7–21. Jotta voi asioida kirjastossa omatoimiaikana, täytyy käydä allekirjoittamassa sopimus henkilökunnan ollessa paikalla. Alle 15-vuotiaalla pitää olla huoltaja mukana tekemässä omatoimisopimusta. Sopimuksia voi tulla tekemään kirjastoon jo viikolla 45.

Tervetuloa tutustumaan Kyrkkärin kirjastoon!

Edit: Omatoimiaikaan liittyviä tietoja päivitetty 11.11.


Omatoimiaika käyttöön Peräseinäjoen kirjastossa

Omatoimiajan käyttöönotto tarkoittaa sitä, että Peräseinäjoen kirjastoon pääsee vuoden jokaisena päivänä klo 7–21. Kirjastossa on virkailija paikalla ma–to 12–19 ja pe 10–17. Muina aikoina kirjastoon pääsee lainaamaan aineistoa omatoimisesti.

Omatoimikirjaston palvelut saa käyttöönsä allekirjoittamalla käyttösääntösopimuksen kirjastossa sellaisena aikana, että virkailija on paikalla. Alle 15-vuotias asiakas pääsee omatoimikirjaston käyttäjäksi tulemalla allekirjoittamaan sopimuksen yhdessä huoltajan kanssa. Tämän jälkeen kirjastoon pääsee näyttämällä kirjastokorttia ovella olevaan lukijaan ja naputtelemalla siihen pin-koodin. Asiakkaan täytyy huolehtii siitä, että ovi sulkeutuu kunnolla.

Kirjastossa on automaatit, joilla voi lainata ja palauttaa omatoimiaikana. Tietokoneet ovat käytössä ja tulosteet voi maksaa lippaaseen, joka on tiskillä. Valot palavat kirjastossa koko omatoimiajan, joten niistä ei asiakkaan tarvitse huolehtia. Kirjastossa on kameravalvonta.

Peräseinäjoen kirjaston aukioloajat

Virkailija paikallama–to 12–19pe 10–17arkipyhien aattona 12–16Virkailija ei ole paikalla juhlapyhinä eikä joulu- ja juhannusaattona.

Omatoimiaikama–to klo 7–12 ja klo 19–21pe klo 7–10 ja klo 17–21la–su ja juhlapyhinä klo 7–21Arkipyhien aattoina klo 7–12 ja klo 16–21