Kysy apua! Kirjaston henkilökunta auttaa kirjastonkäyttöön liittyvissä asioissa, tiedonhaussa, erilaisten tietokantojen käytössä ja antaa myös lukuvinkkejä. Pääkirjaston osastojen lisäksi käyttäjää palvelevat lähikirjastot ja kirjastoautot eri puolilla kaupunkia. Seinäjoen kaupunginkirjasto kuuluu Eepos-kirjastokimppaan.

Kirjastokortti

Uuden lainaajan on kirjastokortin saadakseen ilmoitettava nimensä ja osoitteensa ja todistettava henkilöllisyytensä. Alle 15-vuotiaalta vaaditaan huoltajan suostumus. Ensimmäinen kirjastokortti on ilmainen. Kortti käy kaikissa Eepos-kirjastoissa.

Kirjastokortti on henkilökohtainen. Ilman kirjastokorttia et voi lainata. Olet vastuussa kortillasi lainatusta aineistosta sekä alle 15-vuotiaan lapsen kortilla lainatusta aineistosta, jos sinut on merkitty lapsen huoltajaksi.

Jos kirjastokorttisi katoaa, ilmoita siitä heti kirjastoon. Uuden kortin saat kirjastosta todistamalla henkilöllisyytesi kuvallisella henkilötodistuksella. Uusi kortti maksaa kolme euroa.

Lainausautomaattien käyttämiseen tarvitaan kirjastokorttiin liitetty nelinumeroinen PIN-koodi. PIN-koodin saat kirjastosta. Sitä ei anneta tietoturvasyistä puhelimitse tai sähköpostitse. Kaikissa toimipisteissä voit lainata myös virkailijalta, eikä silloin tarvita PIN-koodia.


Laina-ajat

Laina-aika on yleensä 28 vuorokautta. Kahden viikon laina-aika on seuraavilla aineistoilla:
DVD- ja Blu-ray-levyt
lautapelit ja konsolipelit
nopeakiertoinen aineisto (esim. pikalainakappaleina olevat suositut romaanit)

Asiakas voi halutessaan saada lainoistaan eräpäivämuistutuksen sähköpostiin oman valinnan mukaan 1–5 päivää ennen eräpäivää. Teknisistä ongelmista johtuva muistutuksen tulematta jääminen ei kuitenkaan vapauta myöhästymismaksuista.

Lainauksen jälkeen asiakas saa mukaansa kuitin, josta näkyvät kaikki lainatut teokset ja niiden eräpäivät. Kuitista näkyy myös mahdollisen velkasaldon suuruus.


Palautus ja myöhästymismaksut

Voit palauttaa Eepos-kirjastosta lainatun aineiston mihin tahansa Eepos-kirjastoon.

Jos teoksia ei palauteta ajoissa, niistä joutuu maksamaan myöhästymismaksua. Maksun suuruus on 10 snt/laina/vrk, joka alkaa kertyä 2 vuorokauden kuluttua eräpäivästä. Lastenosastojen aineistoista myöhästymismaksut peritään dvd- ja Blu-ray-levyistä sekä konsolipeleistä. Muista lastenosastojen aineistoista myöhästymismaksuja ei peritä lainkaan.

Aukiolojen ulkopuolella palautettu aineisto käsitellään seuraavana kirjaston aukiolopäivänä. Aukioloaikojen ulkopuolella palautetusta, myöhässä olevasta aineistosta kertyy myöhästymismaksua kiinnioloajalta kirjaston maksukäytäntöjen mukaisesti. Aineiston palauttaminen palautusluukun kautta on asiakkaan omalla vastuulla.

Mikäli teoksista ei ole varauksia, niitä voi uusia Eepos-verkkokirjastossa, puhelimitse tai tulemalla kirjastoon. Lainojen uusimiseen verkkopalvelussa tarvitaan kirjastokortin numero ja PIN-koodi (sama, jolla voi lainata automaatista).


Varaukset

Lainassa, hyllyssä ja hankinnassa olevaa aineistoa voi pääsääntöisesti varata. Poikkeuksena mm. lukion kirjaston aineistot, joita ei voi lainkaan varata. Varausta tehtäessä asiakas valitsee varauksen noutopaikan. Noutamattomasta varatusta aineistosta, jota ei ole peruttu noutoajan kuluessa, peritään yhden euron maksu.

Seinäjoen kaupunginkirjaston aineistoon tehdyistä varauksista ei peritä kuljetusmaksua, mutta muihin Eepos-kirjastoihin tehdyistä seutuvarauksista peritään kahden euron kuljetusmaksu.

Pääkirjastossa on käytössä varausten itsepalvelunouto. Varaukset noudetaan aikuisten kirjasalissa olevista kärryistä. Saapumisilmoituksessa on varausnumero, jonka avulla oman varauksen löytää. Varattu aineisto pitää lainata automaatilla. Toisen asiakkaan varaamaa teosta ei pysty lainaamaan.


Kuljetukset

Varattua aineistoa kuljetetaan pääkirjaston ja lähikirjastojen välillä kaksi kertaa viikossa. Kirjastoautoista aineistoa kuljetetaan pääkirjastoon päivittäin joka arkipäivä.

Kuljetuspäivät:

maanantai ja torstai: Ylistaron monipalvelukirjasto
tiistai ja perjantai: Peräseinäjoen monipalvelukirjasto
keskiviikko ja perjantai: Nurmon kirjasto

Muissa Eepos-kirjastoissa kuljetukset käyvät 1–2 kertaa viikossa.


Käyttösäännöt

Eepos-kirjastojen käyttösäännöt kokonaisuudessaan