Pääkirjaston koneet ja laitteet

Pääkirjaston tietokoneet

Seinäjoen pääkirjastossa on asiakkaiden käytössä useita tietokoneita. Koneiden käyttö on ilmaista. Tietokoneelle kirjautumiseen ja ajan varaamiseen tarvitaan Eepos-kirjastokortin numero ja nelinumeroinen PIN-koodi. Sama PIN-koodi toimii Eepos-verkkokirjastossa ja lainausautomaateilla. PIN-koodin saa kirjastosta. Vierailijoille annetaan kuvallista henkilötodistusta vastaan tilapäistunnukset koneiden käyttöä varten.  Suurin osa tietokoneista on Uutisalueella, mutta koneita löytyy muiltakin osastoilta. Osa koneista on tarkoitettu kirjaston kokoelmatietokannan selaamiseen.

Tietokoneille voi varata aikoja osoitteesta https://kirjastontietokoneet.seinajoki.fi/,  kirjastossa olevalta ajanvarauskoneelta tai puhelinnumeroista 06 416 2318 ja 06 416 2326. Koneille voi varata tunnin tai kahden tunnin aikoja. Varauksia voi tehdä kuukauden etukäteen. Päivää kohden asiakkaalla voi olla kaksi varausta ja sen lisäksi hän voi ottaa vapaan koneen käyttöönsä kaksi kertaa.

Lisäksi käytössä on puolen tunnin ja viidentoista minuutin pikakoneita, joille ei voi varata aikaa etukäteen.

Kirjaston koneilla ei voi käyttää omia cd-romeja, mutta muistitikkua voi käyttää. Kaikilta koneilta voi tulostaa ja se maksaa 0,20 € /paperi. Tulosteet noudetaan pääkirjaston asiakaspalvelusta. Kaikissa koneissa on Microsoft Officen tekstinkäsittelyohjelma.

Uutisalueella asiakkaiden käytössä on monitoimilaite, jolla voi tulostaa ja skannata.

Lastenosastolla on tietokone, jolla lapset voivat käydä pelaamassa kirjaston cd-rom-pelejä. Koneelle voi varata ajan puhelinnumerosta 06 416 2319.

Langaton verkko (WLAN) kirjastossa

Langaton verkko on tarkoitettu julkiseen käyttöön kirjaston asiakkaille. Asiakkaalle myönnetään henkilökohtainen vuorokauden kestävä käyttäjätunnus yhteyden avaamiseksi. Tunnuksen saa asiakaspalvelusta.

Kirjaston avoimen verkon nimi on SJKVierailu. Verkkoon yhdistämisen jälkeen kirjautuminen tehdään Internet-selaimen avulla. Tässä vaiheessa selain saattaa varoittaa suojauksesta. Hyväksyttyäsi suojauksen selain siirtyy kirjautumissivustolle. Kirjauduttuasi olet yhdistettynä pääkirjaston langattomaan verkkoon.

Tietokoneessa tulee olla langattoman verkon käyttömahdollisuus. Yhteys tukiasemaan on salaamaton, mutta verkkoliikenne Internetistä on suojattu palomuurilla.

Mikrofilmien ja -korttien lukulaitteet

Pääkirjastossa on asiakkaiden käytössä mikrofilmien lukulaitteita. Yhdellä niistä voi ottaa kopioita. Itsepalvelukopion hinta on 0,20 €/sivu ja palvelukopion hinta 0,50 €/sivu. Koneille voi varata aikoja Aallon kirjaston neuvonnasta tai puhelinnumerosta 06 416 2638. Asiakkaiden käytettävissä on lisäksi mikrokorttien lukulaitteita. Myös niille voi ajan varata Aallon kirjaston neuvonnasta.

Lisätietoa ja luettelot mikrofilmatusta aineistosta

Digitointilaitteet

Asiakkaat voivat digitoida pääkirjastossa omia aineistojaan itsenäisesti (mm. vhs-kasetit, lp-levyt, c-kasetit, valokuvat, diat) omalle muistivälineelle erilaisten laitteiden ja ohjelmien avulla.

Katso lisätietoa digitoinnista ja laitteista.

Musiikkilaitteet

Pääkirjastolla musiikkiosastolla voi kuunnella cd- ja lp-levyjä. Lisäksi asiakkaiden käytettävissä on digitaalinen piano, jota voi tulla soittamaan. Pääkirjaston musiikkihuoneessa Pommarissa on akustinen kitara, kaksi sähkökitaraa, bassokitara, mikrofonit, kahdet kosketinsoittimet sekä rummut. Jos hallitsee soittamisen alkeet, voi Pommariin tulla itsenäisesti soittamaan. Kysy lisää musiikkiosastolta, p. 06 416 2428.

Kopiokone

Pääkirjastossa on kopiokone asiakkaiden itsepalvelukäyttöön. Kopion hinta 0,20 € ja sillä saa joko A3- tai A4-kokoisen kopion. Koneella voi ottaa myös kalvokopioita, mutta omia kalvoja ei saa käyttää. Kalvoja saa ostaa asiakaspalvelusta, 0,50 €/kpl. Kopiokone on tarkoitettu kirjastomateriaalin kopioimiseen.