Genreillat Peräseinäjoella

Nuorteniltoja Peräseinäjoella

Nuorteniltojen sarja Peräseinäjoen kirjastossa alkoi lupaavasti; ensimmäinen ilta oli musailta ja nuoria oli runsaasti ja popcornit hävisivät parempiin suihin. Ilahtuen huomasin, että nuoret ovat valmiita kannustamaan omiaan ja niinpä tyttöduo Kati ja Pauliina ja räppäri Zamius saivat ikätovereiltaan välitöntä suosiota. Myös harjoittelijamme Elina Perkiömäki selviytyi kirjavinkkauksestaan hienosti, vaikka äänentoistolaitteiden takia esiintyjien ja yleisön sijoittelu oli kirjaston tiloissa musailtana hieman sekava. Musailta veti kirjastoon myös pieniä koululaisia, joita varten iltaa ei suunniteltu, mutta he taisivat nauttia illasta ja Tarjan tarjoilemista popcorneista eniten.

Kauhuillan esiintyjinä oli ns. kauhuvinkkari Reetta Saine Pirkkalasta ja elokuvavinkkari Jarkko Parkkinen Seinäjoen kirjastosta. Iltaa vietettiin käsikirjaston tiloissa ja yhteistyökumppanimme Eija oli koristellut tilan kauhumaisesti. Illan aluksi koin tavallista ramppikuumetta siitä tuleeko paikalle ketään, mutta kun kello tuli 18.00, oli paikalla peräti 16 nuorta, joista suurin osa oli poikia. Kiitos siitä lankeaa nuorisopuolen Eijalle ja Tarjalle, jotka genreiltoina sulkivat nuorisotilat jo klo 18.00, jotta nuoret voisivat luontevasti siirtyä tien toiselle puolelle kirjastoon. Kauhuiltakin onnistui erinomaisesti ja Reetan vinkkaamia kirjoja lähti lainaan.

Musa- ja kauhuillan jälkeen tuntui mukavalta pitkän aikaa, mutta olin kuitenkin iloinen, että joulukuussa oli genreilloissa pieni tauko.

Tammikuun fantasiailta ei vetänytkään enää nuoria kuin muutaman, vaikka lajina fantasia on Peräseinäjoella luettu ja tuttu kirjallisuuden laji. Oli harmillista, että esim. fantasiavinkkareiden Mervin ja Kaisan ja juontaja-Eijan hienot fantasia-asut menivät vähän kuin hukkaan, koska yleisöä oli niin vähän ja hienot maskeerausesitykset jäivät nuorilta näkemättä.

Seikkailu- ja toimintailta oli maaliskuun alussa ja vaikuttiko alkava kevät siihen, että nuorisopuolen tuki ns. sisäänheittäjinä ei enää toiminutkaan ja nuoret eivät tulleet kirjastoon nuorisotilojen ovien mentyä kiinni. Illasta tulikin ilta aikuisille, jotka olivat tulleet kuuntelemaan Timo Polaria.

Mielenkiintoinen kokeilu

Genreiltojen sarja oli mielenkiintoinen kokeilu tavoittaa nuoria kirjastonkäyttäjiksi ja siinä sekä onnistuttiin että epäonnistuttiin. Näin keväällä haluankin kiittää kaikkia Peräseinäjoen iltojen toteutuksesta vastanneita; pääkirjaston väkeä, nuorisotointa (joka tarjosi suoran linkin alueen nuoriin) ja tietysti omaa väkeä, jotka vuorollaan tekivät pitkän iltavuoron iltojen hyväksi.

Merja Koski-Aho


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *