Joulukalenterin 21. luukku

Joulu musiikkiosastossa

 
Ensimmäiset joululaulut menivät lainaan jo juhannukselta, mutta marraskuun alusta alkoi varsinainen joululevyjen ja -nuottien sesonki.  Nyt suuri määrä joululevyjä ja -nuotteja on lainassa asiakkaiden ilona ja varmaankin myös ”työn alla” nuottitelineissä ja soittimissa. Joululaulut raikuvat kodeissa ja kouluissa. Pikkujoulujen suosikkeja lienevät karaoke-dvd:t, joita myös lainataan runsaasti joulua odotellessa.
 
Joululauluja löytyy varmasti jokaiseen makuun:  perinteisistä ja hartaista lauluista sekä Soihdut sammuu – tonttutunnelmista vaikkapa Juicen Sikaan. Myös tyylejä on monia:  heleistä  ”enkelikuoroista” raskaampiin rokkiversioihin.
 
Etsimänsä laulun löytää myös helposti, koska nuotit ja levyt on osakohteistettu, eli niiden sisältö, kappaleet, on luetteloitu tietokantaamme asiakkaiden ja henkilökunnan avuksi.  Ei siis tarvitse tietää nuottijulkaisun tai levyn nimeä, jossa kyseinen kappale sijaitsee, vaan voi kirjoittaa hakukoneen nimeke-kohtaan laulun nimen.  Esim. hakemalla On hanget korkeat nietokset saa yhteensä 51 ”osumaa” eli kyseinen kappale löytyy  51 eri nuottijulkaisusta tai levystä.  Haun voi myös rajata koskemaan vain jotain tiettyä aineistolajia, esim. nuotteja. 
 
Jos et muista laulun nimeä, voit tulla kirjastoon vaikka hyräillen, laulaen tai muistellen laulun sanoja. Meillä on käytössämme useita musiikkiin liittyviä tietokantoja, jotka auttavat musiikin etsintäpulmissa ja paikantamisessa. Jos meiltä ei löydy etsimääsi kappaletta, voimme paikallistaa sen jostain muusta kirjastosta, josta sen voi tilata kaukolainaksi. 
 
Pirjo Jaatinen
 
Aallon kirjaston musiikkiosaston pöydällä jouluaiheisia nuotteja, cd-levyjä ja kynttelikkö.
 
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *