Kirjaston käyttö kasvoi Seinäjoella vuonna 2019

Lainaus kasvoi 4 prosentilla ja kirjastokäynnit 7,5 prosentilla. Lainoja kertyi vuoden aikana yli 1,5 miljoonaa ja kirjastokäyntejä tilastoitiin noin 550 000.

Seinäjoen kirjastopalvelut edistävät monin eri keinoin kaikenikäisten kuntalaisten lukutaitoja. Näitä keinoja ovat esimerkiksi kirjavinkkaukset, lukukampanjat- ja haasteet sekä kirjailijavierailut. Lukuharrastuksen eteen tehty työ on tuottanut tulosta, sillä lasten ja nuorten kaunokirjallisuuden lainat lisääntyivät 7 % ja tietokirjalainat 10 %. Myös aikuisten kauno- ja tietokirjalainojen määrä kasvoi noin kahdella prosentilla. Seinäjoella lainaus asukasta kohti laskettuna on maan huipputasoa. Lainoja kertyi viime vuonna 23,9 per asukas, kun lainamäärä valtakunnallisesti oli alle 16 lainaa asukasta kohden.

Suhteellisesti eniten lainaus- ja kävijämäärät kasvoivat Ylistaron kirjastossa. Lainaus kasvoi peräti 21 % ja kävijämäärä 33,5 %. Ylistaron kirjaston on toistaiseksi ainut omatoimikirjasto Seinäjoella. Kirjastoa voi käyttää omatoimisesti klo 7 alkaen aina klo 21 saakka. Omatoimikäyttö parantaa kirjaston saavutettavuutta ja näkyy selkeästi laina- ja kävijämäärissä. Suunnitelmissa on laajentaa omatoimikäyttö tulevina vuosina myös Nurmon ja Peräseinäjoen lähikirjastoihin. Pääkirjasto Apila oli avoinna vuoden jokaisena päivänä, myös kaikkina juhlapyhinä.

Eepos-kirjastoilla on yhteinen e-kirjakokoelma. Sähköisiä kirjoja ja äänikirjoja käytettiin vuonna 2019 todella ahkerasti. Niiden lainat lisääntyivät peräti 54,5 %. Painetun kirjan asemaa e-kirjat eivät silti näytä horjuttavan.

Seinäjoen kirjastopalveluissa järjestettiin runsaasti erilaisia tapahtumia. Tapahtumien osallistujamäärä kasvoi 4,6 prosenttia. Myös erilaisiin kirjaston järjestämiin koulutuksiin osallistuttiin entiseen malliin.