Pikku Aasi vastaa

Kirjasto on kaikille avoin ja ilmainen paikka. Kirjastoon saa tulla kuka tahansa ja jokaisella on oikeus turvalliseen ja mukavaan oleiluun. Siksi meillä on säännöt.
Piilomaan pikku aasi.

Pääkirjaston lastenosaston Piilomaan Pikku Aasi vastaa usein kysyttyihin kysymyksiin.

 • Hei Aasi, onko kiva asua kirjastossa?

  – On tosi kiva. Täällä näkee paljon ihmisiä ja kun kirjasto on kiinni tykkään lukea seikkailukirjoja ja vitsikirjoja. Yleensä kyllä nukahdan kesken lukemisen…

 • Pitääkö kirjastossa aina hiipiä ja kuiskata ja olla ihan hiljaa?

  – Ei tarvitse. Kirjastoon mahtuu naurua ja itkua ja puhetta. Kirjastossa on kuitenkin hyvä ottaa huomioon muut ihmiset. Joku on saattanut tulla kirjastoon tekemään töitä. Joku taas voi opiskella ja kaipaa siksi rauhaa. Siksi kirjastossa pitää käyttäytyä rauhallisesti.

 • Haluaisin ottaa kaverin kanssa juoksukilpailun aikuisten osastolta ulko-ovelle. Voinko kysyä henkilökuntaa tuomariksi?

  – Aina voit tietenkin kysyä, mutta tiedän ettei henkilökunta suostu siihen. Minäkin olen nimittäin joskus kysynyt. Jos kirjastossa juoksee voi törmätä hyllyihin, kärryihin, pöytiin tai muihin ihmisiin. Silloin voi sattua itseen tai toiseen. Pihalla on parempi juosta. Pihalla saa kovemman vauhdinkin, kun on enemmän tilaa.

 • Minulla on kamala nälkä. Sopiiko että menen juomaan kaakaota ja syömään sokerimunkkia sohvalle?

  – Joskus tulee nälkä. On hyvä että on evästä mukana, ettei tule huono olo. Kirjastossa ei kuitenkaan voi syödä eväitä missä vaan. Eihän olisi mukavaa löytää kirjan välistä lihapullaa tai nojatuolista mandariininkuoria. Kysy henkilökunnalta tarkemmin missä voit syödä omia eväitä. Jokaisessa kirjastossa on paikka eväiden syömiselle.

 • Minä haluan lainata sata Aku Ankan taskukirjaa, sopiiko se?

  – Voit lainata niin paljon kun haluat. Kannattaa kuitenkin miettiä, että pitäisikö lainata vähän vähemmän kerrallaan. Yleensä minä olen neuvonut, että ei pidä lainata enempää kuin itse jaksaa kantaa. Jos reppu painaa niin paljon, ettet jaksa kävellä niin silloin on hyvä jättää osa kirjastoon ja lainata ensi kerralla lisää samalla kun palauttaa lukemansa takaisin.

 • Miksi en voi lainata elokuvaa jonka kannessa lukee K-7? Olen nähnyt sen kotona jo ainakin sata kertaa eikä se ole yhtään pelottava!

  – Oletko alle 7-vuotias? Elokuvissa ja konsolipeleissä on joskus ikäraja. Ikärajat suojelevat lasta. Kirjaston lainausautomaatit ja tietokoneet ovat aika älykkäitä vehkeitä ja tunnistavat kortista, jos olet alaikäinen. Silloin pitää vaan odottaa kunnes täytät seitsemän vuotta. Onneksi kirjastosta löytyy paljon kaiken ikäisille sallittuja elokuvia!

 • Minä en löydä MITÄÄN lukemista.

  – Silloin kannattaa ehdottomasti kysyä apua henkilökunnalta! Siksi he ovat täällä, että kaikki löytäisivät sopivaa tekemistä, lukemista tai kuuntelemista.