---

Eepos-kirjastojen aika on alkanut 

Etelä-Pohjanmaan sekä Isonkyrön, Laihian, Kaskisten, Perhon ja Vetelin yleiset kirjastot avasivat viime viikolla ovensa Eepos-kirjastoina. Kirjastoilla on yhteinen verkkokirjasto. Kirjastojen välillä kulkevat aineistokuljetukset, joten varaaminen muistakin kuin kotikirjastosta on nyt helppoa. Seinäjoen ulkopuolisiin kirjastoihin tehtävistä varauksista tulee kahden euron kuljetusmaksu. Lainat voi palauttaa mihin tahansa Eepos-kirjastoon ilmaiseksi. Kirjastoilla on yhteinen kirjastokortti, mutta kaikkien kirjastojen vanhojakin kortteja voi käyttää.

Tutustu uusiin käyttösääntöihin

---

Käy tutustumassa Eepos-verkkokirjastoon

Eepos-kirjastoilla on yhteinen verkkokirjasto, joten voit tutkia kaikkien kirjastojen kokoelmia yhdestä paikasta. Verkkokirjastossa voi uusia lainoja, tehdä varauksia, katsoa ja päivittää omia tietojaan sekä tehdä suosikkilistoja ja asettaa uutuusvahteja. Sinne kirjaudutaan kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla. Kirjautumaan pääsee kaikkien kimpan kirjastojen vanhoilla korteilla sekä uusilla Eepos-korteilla.

Hakuja aineistoon voi tehdä perushaulla tai tarkennetulla haulla ilman kirjautumistakin. Hakutulosta voi rajata esimerkiksi kirjastolla, julkaisuvuodella, kielellä tai aineistolajilla. Verkkokirjastosta saa myös lukuvinkkejä.

Tietokantojen yhdistämisen takia teosten saatavuustiedot saattavat alkuvaiheessa löytyä useamman eri hakutuloksen alta. Tulosta kannattaa rajata omalla kirjastolla, niin näkee helposti onko teosta omassa kirjastossa.

---

Oletko jo kokeillut lainata e-kirjoja?

Eepos-kirjastojen yhteinen e-kirjapalvelu on nyt avattu. Kokoelmaa voi käyttää uusilla Eepos-korteilla tai Eepos-kirjastojen vanhoilla korteilla. Lainaamiseen tarvitaan kirjastokortin numero ja pin-koodi. Lainattavissa on yli 1000 nimekettä. Kokoelmaan kuuluu aikuisten tieto- ja kaunokirjallisuutta, lasten ja nuorten kaunokirjallisuutta sekä jonkin verran e-äänikirjoja.

E-kirjojen laina-aika on 14 tai 28 vuorokautta, lainaajan valinnan mukaan. Kirja palautuu automaattisesti laina-ajan päätyttyä, joten sakkoja e-kirjoista ei voi tulla. E-kirjoja ei voi uusia, mutta jos varauksia ei ole, ne voi lainata uudestaan. E-kirjojen tekstin kokoa voi muuttaa. Niihin voi tehdä omia kirjanmerkkejä ja kirjan sisällä voi tehdä hakuja haluamillaan sanoilla.

Jos sinulla oli varauksia Seitin e-kirjapalvelun aikana, käy kirjautumassa omilla tunnuksillasi palveluun mahdollisimman pian, jotta varaukset aktivoituvat uudelleen.

E-kirjoja voi lukea suoraan selaimessa, ladata kirjan omalle laitteelle tai käyttää mobiililaitteille suunniteltua sovellusta. Jos kirjan on ladannut omalle laitteelle lukuohjelmaan, ei lukemisen aikana tarvita nettiyhteyttä. Lainausohjeita

---
Kirjoja pöydällä

Seitsemää sorttia suomalaista - lukuvinkkejä helmikuulle

Mitäs jos kaivaisit omasta hyllystä tai kirjaston kokoelmista vaihteeksi kotimaisen kirjan – joko Suomen juhlavuoden kunniaksi tai siitä huolimatta. Sortimenttia riittää klassikoista uunituoreisiin.  Miltä tuntuisi palata kenties vuosikymmenien jälkeen ihan vapaaehtoisesti Kalevalaan tai Seitsemään veljekseen? Entä jos istahtaisit Rautatien Matin ja Liisan kanssa junaan ja eläytyisit heidän uuden tekniikan pelkoonsa. Se ei liene nykyäänkään aivan vieras tunne. Minna Canthin Työmiehen …

Lue lisää.

---

Loppukevennys

Asiakas: Olen töissä aina yövuorossa.
Kauppias (vitsaillen): Senkö takia ostatte noin monta vampyyrikirjaa?
Asiakas (vakavissaan): Koskaan ei voi olla liian hyvin varautunut.

Lähde: Campbell, Jen: Kummallisia kysymyksiä kirjakaupassa, 2012.

---
---