Seinäjoen kaupunginkirjasto tuottaa laadukkaasti ja kattavasti kirjastolain määrittelemät yleisen kirjaston palvelut sekä kehittää toimintaansa aktiivisesti ja asiakaslähtöisesti.

Seinäjoen kaupunginkirjaston toiminta-ajatus

Tälle sivulle on nostettu tärkeimpiä kohtia käyttösäännöistä. Voit ladata käyttösäännöt kokonaisuudessaan tämän sivun alareunasta.

Kirjastokortti

Kirjastokortin saat kirjastosta tai kirjastoautosta. Ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus, esimerkiksi passi tai ajokortti. Lisäksi sinun täytyy ilmoittaa nimesi ja osoitteesi. Alle 15-vuotiaalta vaaditaan huoltajan suostumus. Ensimmäinen kirjastokortti on ilmainen. Kortti käy kaikissa Eepos-kirjastoissa.

Kirjastokortti on henkilökohtainen. Ilman kirjastokorttia et voi lainata. Olet vastuussa kortillasi lainatusta aineistosta sekä alle 15-vuotiaan lapsen kortilla lainatusta aineistosta, jos sinut on merkitty lapsen huoltajaksi.

Jos kirjastokorttisi katoaa, ilmoita siitä heti kirjastoon. Uuden kortin saat kirjastosta todistamalla henkilöllisyytesi kuvallisella henkilötodistuksella. Uusi kortti maksaa kolme euroa.

Kun lainaat automaatilta, tarvitset kirjastokortin ja nelinumeroisen PIN-koodin. PIN-koodin saat kirjastosta. Sitä ei anneta tietoturvasyistä puhelimitse tai sähköpostitse.

Kaikissa toimipisteissä voit lainata myös virkailijalta. Silloin et tarvitse PIN-koodia.


Laina-ajat

Yleisin laina-aika on neljä viikkoa.
Seuraavien aineistojen laina-aika on kaksi viikkoa:
– dvd-levyt ja Blu-ray-levyt
– lautapelit ja konsolipelit
– esimerkiksi joulukirjat tai suositut kirjat, jotka on merkitty erikseen

Voit saada sähköpostiisi eräpäivämuistutuksen lähestyvästä eräpäivästä. Eräpäivämuistutuksen saat 1–5 päivää ennen palautuspäivää. Jos lainasi myöhästyvät siksi, että muistutus ei tullut perille sähköpostiisi, sinun on silti maksettava myöhästymismaksut.

Näet lainaamasi teokset ja niiden palautuspäivät kuitista, jonka saat lainauksen jälkeen. Kuitista näet myös, jos sinulle on kertynyt esimerkiksi myöhästymismaksuja.


Lainojen uusiminen

Voit uusia lainasi, jos niistä ei ole varauksia Eepos-verkkokirjastossa. Lainojen uusiminen onnistuu, kun kirjaudut verkkokirjastoon kirjastokortin tunnuksella ja nelinumeroisella PIN-koodilla. Jos sinulla ei ole vielä PIN-koodia, niin sen saat käymällä kirjastossa.

Lainojen uusiminen onnistuu myös sähköpostitse, puhelimitse tai käymällä kirjastossa. Katso kirjastojen aukioloajat ja yhteystiedot.


Palauttaminen ja myöhästymismaksut

Voit palauttaa Eepos-kirjastosta lainaamasi aineiston mihin tahansa Eepos-kirjastoon.

Jos palautat lainasi myöhässä, joudut maksamaan myöhästymismaksun. Maksu on 20 senttiä päivässä yhtä lainaa kohti. Maksu alkaa kertyä kolmantena päivänä palautuspäivän jälkeen. Myöhästymismaksu koskee kaikkia aikuisten aineistoja. Lasten ja nuorten aineistoista ei peritä myöhästymismaksuja. 

Voit pudottaa lainasi palautusluukkuun, kun kirjasto on kiinni. Lainat ovat sinun vastuullasi kunnes kirjaston henkilökunta on palauttanut ne. Henkilökunta palauttaa ne, kun kirjasto on seuraavan kerran auki. Tämä päivämäärä on palautuspäivä. Laskemme myöhästymismaksun tämän päivämäärän mukaan.


Lainauskielto ja maksujen maksaminen

Jos palautat lainasi myöhässä, sinun pitää maksaa myöhästymismaksuja. Jos maksuja on yli 7 euroa, et voi enää lainata = lainauskielto.

Maksut voit maksaa kirjastossa tai verkkokirjastossa kirjautumalla kirjastokortin tunnuksella ja PIN-koodilla. Maksamaan pääset Oman tilin Maksut-välilehdeltä.

Varaukset


Voit varata itsellesi lähes kaikkea kirjaston aineistoa. Poikkeuksena tästä ovat lukion kirjaston aineistot, joita ei voi varata. Kun teet varauksen, voit valita mistä kirjastosta haluat sen noutaa. Kun varaus on noudettavissa, saat siitä ilmoituksen. Ilmoituksesta näet mihin mennessä varaus pitää hakea. Jos et tarvitsekaan varaustasi enää, ilmoita siitä kirjastoon. Kirjasto perii yhden euron maksun, jos et nouda varausta tai ilmoita, että et tarvitse sitä enää.

Oletko lähdössä reissuun, etkä haluaisi saada varauksia kirjastosta sillä aikaa? Onko sinulla nyt niin paljon luettavaa tai muuta tehtävää, että et ehtisi ottaa vastaan uusia varauksia? Eepos-verkkokirjastossa voit jäädyttää eli keskeyttää aiemmin tehdyn varauksen toistaiseksi tai tietyksi ajaksi. Kun varaus on jäädytetty, se ei ota kiinni palautuvaan kirjaan tai muuhun aineistoon. Kun jäädytys loppuu, varaus siirtyy takaisin jonoon varauspäivämäärän mukaiseen kohtaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos olet varausta jäädyttäessäsi ollut esimerkiksi sijalla 6 ja jäädyttämisen aikana kaikki sinua aiemmin varauksen tehneet ovat kirjansa jo saaneet, niin siirryt jonossa ensimmäiseksi. Katso ohjeet varauksen jäädyttämiseen.

Seinäjoen kirjaston eri toimipisteiden välisistä varauksista ei peritä kuljetusmaksua:

  • Seinäjoen, Nurmon, Peräseinäjoen ja Ylistaron kirjastot
  • kirjastoautot Valo ja Ilo
  • Kyrkkärin kirjasto

Jos teet seutuvarauksen muiden Eepos-kirjastojen aineistoon, perimme kahden euron kuljetusmaksun.

Pääkirjastossa voit noutaa varauksesi itse Apilan uutisalueella olevista kärryistä. Saapumisilmoituksessa on varausnumero, jonka avulla löydät oman varauksesi.  Lainaa varauksesi automaatilla. Toisen asiakkaan varaamaa teosta ei pysty lainaamaan.


Kuljetukset

Varattua aineistoa kuljetetaan pääkirjaston ja muiden toimipisteiden välillä kaksi kertaa viikossa. Kirjastoautoista aineistoa kuljetetaan pääkirjastoon arkipäivinä.

Kuljetuspäivät:

  • maanantai ja torstai: Ylistaron monipalvelukirjasto
  • tiistai ja torstai: Kyrkkärin kirjasto
  • tiistai ja perjantai: Peräseinäjoen monipalvelukirjasto
  • keskiviikko ja perjantai: Nurmon kirjasto

Muissa Eepos-kirjastoissa kuljetukset käyvät 1–2 kertaa viikossa.


Käyttösäännöt