Seinäjoen kaupunginkirjastossa on monipuoliset kokoelmat erilaisia aineistoja. Kirjojen lisäksi voit lainata musiikkiaineistoja, elokuvia, tv-sarjoja, äänikirjoja, lehtiä, pelejä, esineitä, kausikortteja ja erityisryhmien aineistoja, kuten selkokirjoja.

Kirjastosta voit lainata myös e-aineistoja kuten e-lehtiä, e-kirjoja ja e-äänikirjoja. Voit kuunnella musiikkia verkossa maksutta. Voit myös lainata musiikin verkkokursseja ja konserttiukulelen kotiisi. Elokuvia, sarjoja ja dokumentteja voit katsella Kirjastokino-suoratoistopalvelussa. Katso kaikki kirjaston e-aineistot.

Eepos-verkkokirjastosta löydät Seinäjoen kirjastojen aineiston. Katso mitä uutuuksia verkkokirjastosta löytyy. Voit rajata hakua esimerkiksi aineistotyypin tai osaston mukaan. Voit tehdä hankintatoiveen, jos haluamaasi aineistoa ei löydy kokoelmista. Voit myös tilata aineistoa muista Suomen kirjastoista kaukolainaksi. Verkkokirjastossa voit tutkia Eepos-kirjastojen varatuimmat -listauksia.

Kirjat ja muu aineisto on järjestetty hyllyihin aiheen mukaan numeroituihin luokkiin. Jos olet kiinnostunut tietystä aiheesta, voit tarkistaa luokan numeron Yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmästä.

Hyllyssä aineisto on yleensä tekijän sukunimen mukaan aakkostettuna. Jos kirjalla on toimittaja, se on hyllyssä kirjan nimen mukaan.

Musiikkiaineistot

Seinäjoen kirjastojen musiikkikokoelmiin kuuluu kuunneltavaa, soitettavaa, laulettavaa, katseltavaa ja luettavaa aineistoa. Pääkirjaston musiikkiosasto sijaitsee pääkirjaston alakerrassa. Sieltä löydät musiikkiäänitteet ja -tallenteet, nuotit ja musiikkikirjat.

Katso verkkokirjastosta Seinäjoen toimipisteiden musiikkiaineistot. Voit rajata hakua esimerkiksi osaston tai aineistotyypin mukaan. Musiikkilehdet löydät pääkirjaston Uutisalueelta. Katso verkkokirjastosta Seinäjoen toimipisteiden musiikkilehdet.

Pääkirjaston lastenäänitteet löydät lastenosastolta. Myös muista Seinäjoen toimipisteistä voit lainata musiikkiaineistoja.

Voit lainata konserttiukulelen pääkirjaston musiikkiosastolta. Laina-aika on 2 viikkoa. Ukulelea ei voi varata etukäteen eikä lainaa voi uusia. Palauta ukulele aina pääkirjasto Apilaan.

Pääkirjaston musiikkiosastolla voit kuunnella cd-levyjä. Aallon kirjaston alakerrassa on äänieristetty Pommari-soittohuone, jota voi varata omaan käyttöön. Lue lisää Pommarin sivuilta.

Voit soittaa Roland-merkkistä digipianoa Apilan musiikkiosaston kuuntelutilassa. Pianoa voit soittaa kuulokkeiden kanssa yksin tai kaksin muita häiritsemättä. Pianonsoittoajan voit halutessasi varata etukäteen. Toiset kuulokkeet saat musiikin neuvontatiskiltä.

Henkilökunta auttaa sinua musiikin tiedonhakuun ja aineiston paikantamiseen liittyvissä asioissa.

Musiikkiaineistoa, jota ei omasta kirjastosta löydy, voit tilata kaukolainaksi muista kirjastoista.

Musiikkiaiheisia linkkejä verkkokirjastossa:

Kirjastossa järjestetään erilaisia tapahtumia, myös musiikkikonsertteja. Kirjaston tapahtumat löydät tapahtumakalenterista.

Pohjalaiset musiikintekijät -sivusto on hakemisto pohjalaisista säveltäjistä ja musiikin esittäjistä. Hakemistoon on koottu tietoa eri musiikkilajien esittäjistä ja säveltäjistä Kokkolan, Seinäjoen ja Vaasan maakuntakirjastojen alueelta. Sivustoa ei enää päivitetä!

E-musiikki

Käytössäsi on Naxos Music Library, joka sisältää lähinnä klassista musiikkia sekä jazzin online-kuuntelupalvelu Naxos Music Library Jazz. Kuuntelupalvelut ovat käytettävissä sekä tietokoneilla että mobiililaitteilla (Android- ja iOS-laitteet).

Voit kuunnella suoratoistona maksutta musiikkia kirjautumalla palveluihin kirjastokortin tunnuksella.

Lue lisää Naxos Music Library -kuuntelupalvelujen käytöstä.

Musiikin verkkokurssit

Rockway-palvelusta voit lainata kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla musiikin verkkokursseja.

Käyttöön tarvitaan tietokone/tabletti, verkkoyhteys ja sähköpostiosoite. Kurssien laina-aika on kaksi viikkoa ja niitä voi myös varata.

Kurssiaineistoon kuuluu videoita, tulostettavaa oheismateriaalia ja mahdollisuus nauhoittaa omaa soittoa ja verrata sitä opettajan soittoon.

Lainattavissa on mm. laulu-, piano-, basso- ja kitarakursseja.

Elokuvat

Kirjaston elokuvakokoelmista löydät katsottavaa koko perheelle. Lainattavana on myös kotimaisten ja ulkomaisten tv-sarjojen tuotantokausia.

Saatavilla on lisäksi tietopuolisia tallenteita eli opetus- ja dokumenttiohjelmia.

Elokuvat löydät verkkokirjastosta. Voit rajata hakua esimerkiksi aineistotyypin tai osaston mukaan.

Elokuva-aiheisia linkkivinkkejä löydät verkkokirjaston sivulta.

Elokuvaillat

Pääkirjastossa järjestetään säännöllisesti elokuvailtoja kaiken ikäisille katsojille. Elokuvat näytetään Aallon kirjaston Studiossa. Tilaa kirjaston elokuvauutiskirje, jossa kerrotaan lisää näytettävistä elokuvista.

 • Aikuisten leffailta ke 1.2. klo 18: C’mon C’mon (2021) 1 h 44 min, K-12, amerikkalainen draamaelokuva, PO: Joaquin Phoenix O: Mike Mills
 • Lasten kino ke 8.2. klo 17: WALL-E, k-7, 1 h 35 min, v. 2008
 • Aikuisten leffailta ke 1.3. klo 18: Koko elämäni ajan/All My Life (2020) 1 h 28 min, K-7, romanttinen draama, PO: Jessica Rothe, Harry Shum Jr. O: Marc Meyers
 • Lasten kino to 2.3. klo 17: Trolls: Maailmankiertue, k-7, v. 2020, 1h 31 min.
 • Aikuisten leffailta ke 5.4. klo 18: Kuukauden klassikko; Viettelysten vaunu/A Streetcar Named Desire 1 h 59 min, K-12, PO: Marlon Brando, Vivien Leigh O: Elia Kazan
 • Lasten kino ke 12.4. klo 17: Perhe Addams, k-7, v. 2019, 1h 23 min.
 • Minikino ke 19.4. klo 17: Risto Räppääjä ja Liukas Lennart, S

Kirjaston tapahtumat löydät tapahtumakalenterista.

Kirjastokino

Elokuvia, sarjoja ja dokumentteja voit katsella myös Kirjastokinosta, joka on Eepos-kirjastoille hankittu suoratoistopalvelu. Voit kirjautua palveluun kirjastokortin tunnuksella ja pin-koodilla.

Äänikirjat

 • Äänikirjoja voit kuunnella omalla puhelimella, soittimella tai vaikka tietokoneella. Katso verkkokirjastosta, mitä äänikirjoja Eepos-kirjastoista löytyy.
 • Romaaniäänikirjat on pääkirjaston hyllyssä sijoitettu omaksi ryhmäkseen isotekstisten ja selkokirjojen läheisyyteen, kun taas tietoluokkien äänikirjat sijaitsevat oman luokkansa yhteydessä.
 • Eepos-kirjastojen e-kirjapalvelusta voit lainata suomenkielisiä e-äänikirjoja, joita voit kuunnella puhelimella tai tietokoneella. Kirjaudu palveluun omalla kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla.
 • Naxos Spoken Word -palvelussa on tuhansia äänikirjoja eri aiheista eri kielillä. Kirjaudu palveluun omalla kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla.

Celian äänikirjat lukemisesteisille asiakkaille 

 • Jos et pysty lukemaan tavallista kirjaa näkövamman, lukihäiriön, heikentyneen näön, lihaskunnon tai muun syyn takia, voit saada kirjaston kautta kuunneltavaksi Celia-kirjaston äänikirjoja.
 • Lue lisää Celian äänikirjoista.

Pelit

Digitaaliset pelit

 • Digitaalisia pelejä on kokoelmissa eri formaateissa esimerkiksi: PS5-, PS4-, Xbox One-, Nintendo Switch- tai Nintendo Wii -pelejä.
 • Peleihin on merkitty ikärajat. Ikärajoja noudatetaan lainsäädännön mukaisesti.
 • Verkkokirjastosta voit etsiä video- eli konsolipelejä. Rajaa hakua esimerkiksi pelin aineistotyypillä (esim. PS4, Xbox tai PS5) tai osastolla. Voit etsiä konsolipelejä myös pelin nimellä.
 • Kirjastosta voit lainata lisäksi CD-ROM-pelejä paitsi viihde- mutta myös oppimistarkoitukseen.

Lautapelit

Kielikurssit

 • Kirjastoihin hankitaan monipuolisesti eri kielten kielikursseja. Pääpaino on ns. isoissa kielissä, mutta kokoelmassa on kielikursseja myös harvinaisemmilla kielillä.
 • Kielikurssien valinnassa pyritään huomioimaan esimerkiksi kansalaisopiston ja Seinäjoella toimivien peruskoulun jälkeisten oppilaitosten oppikirjavaatimukset sekä eri kielten harrastajat.
 • Kielikursseja voit etsiä verkkokirjastosta. Voit rajata hakua esimerkiksi kielen ja osaston mukaan.

Monikielinen kirjasto – Multilingual Library

Monikielisessä kirjastossa on aineistoa yli 80 kielellä. Kirjasto sijaitsee Helsingin Pasilassa. Monikielisen kirjaston kokoelmia voit lainata mistä tahansa päin Suomea. Voit pyytää oman kirjastosi virkailijalta, että hän tilaa sinulle toivomasi aineiston. Saat lisätietoa Monikielisestä kirjastosta Helsingin seudun Helmet.fi-kirjastosivuilta. Löydät lisätietoa myös ruotsin kielellä, englannin kielellä ja venäjän kielellä.

Voit tutustua Monikieliseen kirjastoon myös videoiden avulla. Esittelyvideo on puhuttu ja tekstitetty kuudella kielellä: suomi, ruotsi, englanti, arabia, somali ja persia/farsi.