Kotiseutukokoelman aineistot ja sijainti

Pääkirjaston kotiseutukokoelmaan kerätään Seinäjokea ja koko Etelä-Pohjanmaan aluetta koskevaa aineistoa. Muut Eepos-kirjastot keräävät omaa kuntaansa koskevaa aineistoa. Kotiseutukokoelmien aineistoja voit hakea Eepos-verkkokirjastosta.

Seinäjoen kaupunginkirjasto lakkasi olemasta maakuntakirjasto vuonna 2017. Seinäjoen maakuntakokoelman keruualueeseen kuului koko Etelä-Pohjanmaa. Seinäjoen pääkirjastossa sijaitsevaan maakuntakokoelmaan kerättiin aluetta käsittelevää ja alueen kotiseutuhenkilöiden tuottamaa materiaalia. Se sisältää Etelä-Pohjanmaan paikkakuntiin, henkilöihin, historiaan, rakennuksiin, luontoon, elinkeinoelämään, koulutukseen, kulttuuriin, kansanperinteeseen ja yhteisöihin liittyvää aineistoa. Maakuntakokoelman aineistot säilytetään nykyisen kotiseutukokoelman yhteydessä.

Kotiseutukokoelma sijaitsee Aallon talossa ja on avoimesti käytettävissä. Kotilainaan kotiseutukokoelman teoksia ei saa. Kokoelman aineistot ovat käytettävissä kirjastojen aukioloaikoina. Monista kokoelman teoksista on lainattavat kappaleet kirjastojen muilla osastoilla.

Musiikkiäänitteiden, nuottien ja musiikkiin liittyvän kirjallisuuden hankinnasta vastaa Seinäjoen pääkirjaston musiikkiosasto. Musiikkiosasto hankkii musiikkiäänitteitä ja nuotteja kotiseutukokoelmaan näytteenomaisesti.

Maakuntakokoelmaan kuuluu myös n. 6000 valokuvaa, joista osa on digitoitu.  Katso lisätietoja kuvista.

Ylistaron, Peräseinäjoen, ja Nurmon kirjastoilla on omat kotiseutukokoelmansa, joihin kerätään aineistoja historiallisten Nurmon, Ylistaron ja Peräseinäjoen kuntien perusteella. Lähikirjastojen paikalliskokoelmia kutsutaan kotiseutukokoelmiksi.

Väinö Tuomaalan arkisto ja Reino Ala-Kuljun kokoelmat

Väinö Tuomalaan arkisto ja Reino Ala-Kuljun kokoelmat on siirretty kirjastolta  Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon alaisuuteen, Seinäjoen kaupungin kotiseutuarkistoon. Jos haluat päästä tutustumaan kotiseutuneuvos Väinö Tuomaalan arkistoon ja Reino Ala-Kuljun kokoelmiin, ota yhteyttä amanuenssi Nina Takalaan nina.takala@seinajoki.fi p. 040 774 8578.