---

 

Kirjastonkäyttö kasvoi edelleen Seinäjoen kirjastoissa

Seinäjoen kaupunginkirjaston toimipisteistä kertyi viime vuonna fyysisen aineiston lainoja yhteensä 1 454 800 kappaletta. Kasvua edellisvuoteen oli peräti 6,3 prosenttia. Lainaus kasvoi kaikissa toimipisteissä Törnävän kirjastoa lukuun ottamatta. Prosentuaalisesti voimakkainta kasvu oli Ylistaron monipalvelukirjastossa (11,2 %), Nurmon kirjastossa (6,9 %) sekä pääkirjastossa (6,4 %).  Lasten- ja nuorten tietokirja-aineistojen lainaus kasvoi eniten, 15,2 prosenttia. Myös lasten kaunokirjallisuuden lainauksen kasvu oli voimakasta (8,3 %). Aikuisten kaunokirjallisuuden lainauksen kasvu oli pientä, mutta yllättäen tietokirjallisuuden lainausluvut nousivat 5,2 prosenttia. Kaupunginkirjaston toimipisteiden kävijämäärä kasvoi 0,7 prosentilla 511 400 kävijään.

Viime vuonna erityisesti e-kirjat löivät itsensä läpi lainaajien keskuudessa. Koko Eepos-alueella e-kirjojen lainaus kasvoi peräti 151 prosenttia eli noin 8000 lainasta yli 20 000 lainaan. E-kirjoja lainaavien asiakkaiden määrä on kasvanut tasaisesti joka kuukausi muutamalla sadalla henkilöllä. Merkillepantavaa on, että vielä suhteellisen pieni e-äänikirjojen kokoelma kasvatti suosiotaan niin, että vuoden loppupuolella e-äänikirjojen lainaus ylitti kirjoitettujen e-kirjojen lainauksen. Eepos-kirjastoilla on yhteinen e-kirjakokoelma, joten varsinaista kuntakohtaista tilastoa ei ole saatavilla. Toki luvut voidaan jakaa asukasluvun mukaan.

Seinäjoen kirjasto järjesti itse peräti 460 erilaista tapahtumaa viime vuoden aikana. Niihin osallistui noin 14 650 kävijää. Lisäksi muut toimijat järjestivät kirjastojen tiloissa ja osin yhteistyössä kirjastojen kanssa noin 100 tapahtumaa.

---

Koko kansa lukee 4.-24.2.

Helmikuussa on oikea aika kokeilla e-lukemista ja tehdä se yhdessä vaikka koko ystäväpiirin kanssa. Kirjastot ja kustantajat avaavat yhtaikaisesti luettavaa lapsille, nuorille ja aikuisille. Koko kansa lukee -kampanjan ajan voit vapaasti viihtyä seuraavien e-kirjojen parissa:

• Palviainen, Jukka-Pekka & Rönns, Christel: Allu ja salaperäinen opettaja (WSOY)

• Vasantola, Satu: En palaa takaisin koskaan, luulen (Tammi)

• Erlandsson, Karin: Pärlfiskaren (Schildts & Söderströms)

• Frantz, Eva: Sommarön (Schildts & Söderströms)

• Teir, Philip: Så här upphör världen (Schildts & Söderströms)

Kampanjassa on ensimmäistä kertaa mukana myös e-äänikirja:

• Erikson, Thomas: Idiootit ympärilläni - Kuinka ymmärtää muita ja itseään (Atena)

Kirjoja voi lainata Eepos-kirjastojen e-kirjapalvelusta heti kun kampanja alkaa.

---

Tule opettelemaan verkkopankin käyttöä

Tervetuloa opettelemaan verkkopankin käyttöä pääkirjaston Jaaksi 3 -tilaan. Paikalla ovat pankkien asiantuntijat. Voit ottaa oman laitteesi ja verkkopankkitunnuksesi mukaan. Kahvitarjoilu.

ti 29.1. klo 13 Nordea

ti 5.2. klo 14 Osuuspankki

Tilaisuudet järjestää Eepos-kirjastojen Vieläkin parempi Eepos -hanke yhteistyössä pankkien kanssa. Hankkeeseen on saatu avustusta Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolta.

Tulossa myös muiden pankkien opastuksia, seuraa kirjaston ilmoittelua.

---

Elämä matkana -ryhmä pääkirjastossa

Ikääntyneille suunnatussa leppoisassa ryhmässä tutkaillaan omia elämänvaiheita, oman elämän hyviä hetkiä ja käännekohtia kuvin ja tarinoin ja kuunnellen. Mukaan tarvitset vain avoimen mielen ja halun olla mukavassa seurassa! Ryhmä kokoontuu 14.2., 28.2., 14.3., 28.3., 11.4., 25.4., 9.5. ja 23.5. Toiminta on maksutonta.

Ilmoittaudu ennakkoon Katja Kujala, p. 050 3499 467 tai katja.kujala(at)muistiyhdistys.fi

---
Jani Lahti

Harjoittelu pääkirjastossa: syksy 2018

Olen Lahden Jani Seinäjoelta ja opiskelen kirjasto- ja tietopalvelualaa Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Harjoitteluni suoritin pääasiassa pääkirjasto Apilassa, mikä tuntuikin varsinaiselta onnen potkulta aina siitä hetkestä, kun sain tietää, että pääsin kuin pääsinkin Apilaan harjoitteluun. Vaihtoehtoja ei ollut muutenkaan monta, sillä esimerkiksi Seinäjoen lukion kirjasto ei harjoittelijaa ottanut, ja Seinäjoen ulkopuolelle harjoittelun järjestäminen olisikin sitten ollut omalla kohdallani hankalampaa, joten viimeinen vaihtoehto …

Lue lisää.

---
Arttu Ruuska

Kokemuksia harjoittelusta

Hei! Olen Arttu Ruuska, kolmannen vuoden kirjasto- ja tietopalvelualan opiskelija Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Opintoihin sisältyy viiden kuukauden mittainen harjoittelu, jonka suoritin Seinäjoen pääkirjastossa. Tällä kirjoituksella haluan avata harjoittelijan näkökulmasta kirjastotyön sisältöä sekä kertoa kokemuksiani harjoittelusta. Harjoittelun alkutaipaleet ovat tutustumista ja tapailua uusiin työtehtäviin, työkavereihin, työskentelytiloihin sekä työkäytäntöihin. Kuten missä tahansa muutoksessa, uuden aloittaminen ja sopeutuminen ottaa oman aikansa. Ensivaikutelma Seinäjoen pääkirjaston …

Lue lisää.

---

E-lehdet kirjaston langattomassa verkossa

Kaupunginkirjaston toimipisteissä on nyt käytettävissä uusi langaton verkko nimeltä Kirjasto. Voit käyttää verkkoa samaan tapaan kuin ennenkin, mutta nyt käytettävissäsi ovat myös kirjaston e-lehdet. Kun kirjaudut verkkoon omalla laitteellasi kirjastossa, voit lukea kirjaston e-lehtiä eMagz- ja ePress-palveluissa. eMagzissa on kotimaisia sanoma- ja aikakauslehtiä, mm. Ilta-Sanomat, Iltalehti, Seiska, Demi ja Apu. ePressissä taas voit lukea yli 230 kotimaista sanomalehteä heti niiden ilmestyttyä sekä käyttää kahden vuoden taakse ulottuvaa arkistoa.

---

Kirjallisuus laulujen sanoituksissa

"Minä elän, minä elän
ja kierrän tätä palloa
kuin täi kynä taskussa kiertäisi
Aleksis Kiven
muotoista kalloa"

Miljoonasade: Runoilija

---
---