Apila-verstas

Apila-verstas on uudenlainen tekemisen tila Seinäjoen pääkirjastossa. Verstaalla voit toteuttaa omia ideoitasi ja oppia uusia taitoja. Tila on avoin yksilöille, yhteisöille ja yrityksille.

Apila-verstas noudattaa pääkirjaston aukioloaikoja, mutta ei ole käytettävissä kirjaston itsepalveluaikoina. Apila-verstas sijaitsee Seinäjoen pääkirjaston alakerrassa, lukuportaiden vasemmalla puolella.

Apila-verstaan käyttäminen

Apila-verstaassa on 3D-tulostin, vinyylileikkuri, lämpöprässi, dokumenttisilppuri, laminointikone, pinssikone sekä piirtonäytöllä ja graafisen työn ohjelmistoilla varustettu iMac-tietokone. 3D-tulostimen itsenäinen käyttö vaatii erillisen 3D-ajokorttikoulutuksen suorittamisen. Kysy lisää koulutuksesta henkilökunnalta. Halutessasi voit ilmoittautua jonottamaan koulutuspaikkaa (sähköpostilla kirjasto(at)seinajoki.fi tai puhelimitse p. 06 416 2318), niin tiedämme kuinka paljon halukkaita on. Osan laitteista käyttö on maksullista. Lue lisätietoja kunkin laitteen kohdalta alempaa.

Käyttösäännöt

Kun käytät Apila-verstasta, sitoudut noudattamaan käyttösääntöjä.

 • Laitteiden käyttöohjeisiin on tutustuttava ennen käytön aloittamista. Ohjeita on myös noudatettava. Kysy neuvoa, jos olet epävarma laitteiden oikeasta ja turvallisesta käytöstä.

 • Kerro laitteiden ja tarvikkeiden vioista tai epänormaalista toiminnasta kirjaston henkilökunnalle.

 • Ajanvarauksen päättyessä laitteiden tulee olla valmiit sammutettavaksi, tai toisen asiakkaan käyttöön.

 • Kaikkien laitteiden käyttö tapahtuu käyttäjän omalla vastuulla. Seinäjoen kaupunginkirjasto ei ole vastuussa käyttäjien itselleen tai omaisuudelleen aiheuttamista vahingoista.

 • Seinäjoen kaupunginkirjasto ei ole vastuussa valmistettujen esineiden aiheuttamista mahdollisista vahingoista.

 • 3D-tulostimella ja vinyylileikkurilla saa käyttää vain Apila-verstaan materiaaleja.

 • Olet korvausvelvollinen, mikäli laite rikkoutuu ohjeiden laiminlyömisen tai välinpitämättömän toiminnan seurauksena.

 • Aseiden, aseita muistuttavien esineiden tai minkäänlaisten ihmisen vahingoittamiseen tarkoitettujen välineiden valmistaminen verstaassa on kielletty.

 • Siivoa roskasi ja jätä tila hyvään kuntoon seuraavia käyttäjiä varten. Palauta työpisteen avain asiakaspalvelupisteeseen varauksesi päätyttyä.

 • Syöminen ja juominen laitteiden läheisyydessä on kielletty.

 • Apila-verstas ei ole tuotantolinja. Ethän siis varaa laitteita suurten tavaramäärien valmistamiseen.

Ajanvaraus

 • Jokaiselle verstaan työskentelypisteelle tehdään oma varaus, joten tilassa voi työskennellä useampi henkilö yhtä aikaa. Ajanvaraukset tehdään pääkirjastoon puhelimitse p. 06 416 2318, sähköpostilla kirjasto(at)seinajoki.fi tai asiakaspalvelutiskillä. Verstaan käyttöön ja varaamiseen tarvitset kirjastokortin.

 • Sinulla voi olla korkeintaan kaksi voimassa olevaa varausta per työpiste. Varattu aika ei voi ylittää kirjaston aukioloaikoja.

 • Ryhmien on mahdollista varata myös koko Verstas kerralla käyttöönsä.

 • Saavu paikalle sovittuna aikana. Ilmoittaudu pääkirjaston asiakaspalvelutiskillä.

Apila-verstaan laitteet

3D-tulostin

Apila-verstaan 3D-tulostimella voit tehdä fyysisiä kappaleita tietokoneella tehdyn 3D-mallin pohjalta.  Valmiita malleja löytyy internetistä tai voit suunnitella sellaisen itse 3D-mallinnusohjelmalla verstaan grafiikkatyöpisteellä. Voit myös käyttää mallintamiseen internetissä saatavilla olevia ilmaisohjelmia.

Tulostaminen on maksullista. 3D-tulostuksen hinta määräytyy tulostusajan mukaan, 50 senttiä alkavalta tunnilta. Maksu suoritetaan asiakaspalveluun ennen työskentelypisteen käyttöönottoa.

Verstaan tulostin on malliltaan Ultimaker 3 Extended. Tulostuksessa käytetään biohajoavaa PLA-muovia. 3D-tulostin ei ole kopiokone. Sillä ei pysty kopioimaan jo olemassa olevia esineitä (vertaa: skanneri – tulostin – kopiokone).

Tarkistathan ennen tulostamista, että varaamasi aika riittää ko. tulostustyöhön. Tulostin sammutetaan, kun Apila-verstas on kiinni, eli tulostustyö ei voi jatkua verstaan sulkemisajan yli.

Vinyylitarraleikkuri ja lämpöprässi

Vinyylileikkurilla luodaan yksivärisiä vinyylitarroja tai kangaspainatuksia. Apila-verstaalta löytyy monia erivärisiä materiaaleja. Vinyylileikkurin materiaalimaksu tulee materiaalin käytön mukaan. Hinta on 1 euro alkavalta 10 cm:ltä. Maksu suoritetaan työskentelypisteen käytön jälkeen asiakaspalveluun.

Vinyylileikkuri leikkaa vektorigrafiikkaa. Työpisteellä on tietokone, jonka ohjelmiston avulla voi muuttaa kuvia ja tekstiä vektorigrafiikaksi. Parhaiten toimivat selkeäkontrastiset kuvat, siluettikuvat ja yksinkertaiset kuviot.

Lämpöprässillä voi siirtää leikatun kuvan kankaaseen ja näin luoda uniikkeja tekstiilipainatuksia. Sen käyttö on ilmaista. Lämpöprässiä voi käyttää vain lämpösiirtomateriaalin kiinnitykseen sellaiseen kankaaseen, joka kestää lämpöprässin käsittelyä.

Grafiikkatyöpiste

Grafiikkatyöpisteeseen kuuluu Apple iMAC-tietokone ja Wacom-piirtonäyttö. Käyttö on ilmaista.

iMACille on asennettu mm. Adoben Creative Cloud ohjelmistopaketti (Photoshop, Illustrator, InDesign, Adobe Stock, Illustrator Draw ja Typekit) sekä Blender, joiden avulla voit muokata ja sommitella kuvia, tehdä sivujen taittotyötä paino- ja digitaalijulkaisuihin, luoda vektorigrafiikkaa ja 3D-mallintaa objekteja. Konetta voi myös käyttää graafisen työn opetusvideomateriaalien katseluun.

Dokumenttisilppuri

Dokumenttisilppurilla voit silputa arkaluontoiset paperit, muovikortit ja CD/DVD-levyt. Silppurin käyttö on ilmaista.

Silppurin vieressä on jätesäkkejä. Siivoathan omat jälkesi laitteen käytön jälkeen. Pääkirjaston parkkipaikalla on paperinkierrätyspiste, jonne voit viedä kirjastossa silputun materiaalin.

Pinssikone

Voit tehdä pinssejä haluamallasi kuvalla halkaisijaltaan 59 mm levyisiin pinssipohjiin. Pinssipohjia voit ostaa pääkirjaston asiakaspalvelusta ja ne maksavat 0,50 €/kpl. Pinssikoneella voi myös tehdä magneetteja, joiden halkaisija on 59 mm. Magneettipohjia voi ostaa asiakaspalvelusta hintaan 0,80 €/kpl. Pinssikoneen lisäksi verstaassa on pyöröleikkuri, jolla voi leikata pinsseihin/magneetteihin tulevat kuvat oikean kokoisiksi.

Laminointikone

Laminointikoneella voi laminoida A4 ja A3 -kokoisia papereita. Laminointitaskuja voit ostaa pääkirjaston asiakaspalvelusta (A4 0,30 € ja A3 0,40 €). Muista syöttää laminointitaskut suljettu reuna edellä laitteeseen.