Kirjaston koneet ja laitteet

 

Pääkirjasto Apilan tietokoneita uutisalueella.

Pääkirjaston koneet ja laitteet

Seinäjoen pääkirjastossa ja muissa toimipisteissä on asiakkaiden käytössä useita tietokoneita ja muita laitteita. Oikean laidan linkeistä pääset tutkimaan tarkemmin muiden toimipisteiden koneita ja laitteita.

Tietokoneet

Seinäjoen pääkirjastossa voit käyttää tietokoneita ilmaiseksi. Tietokoneelle kirjautumiseen ja ajan varaamiseen tarvitset Eepos- tai Seitti-kirjastokortin numeron ja nelinumeroinen PIN-koodin. Sama PIN-koodi toimii Eepos-verkkokirjastossa ja lainausautomaateilla. PIN-koodin saat kirjastosta. Vierailijoille annetaan kuvallista henkilötodistusta vastaan tilapäistunnukset koneiden käyttöä varten.  Suurin osa tietokoneista on Uutisalueella, mutta koneita on muillakin osastoilla. Osa koneista on tarkoitettu kirjaston kokoelmatietokannan selaamiseen.

Varaa aika tietokoneelle netissä tai soita p. 06 416 2318 ja p. 06 416 2326. Voit varata tunnin tai kahden tunnin aikoja. Varauksia voit tehdä kuukauden etukäteen. Päivää kohden sinulla voi olla kaksi varausta ja sen lisäksi voit ottaa vapaan koneen käyttöön kaksi kertaa.

Kirjastossa on myös puolen tunnin ja viidentoista minuutin pikakoneita, joille ei voi varata aikaa etukäteen.

Kirjaston koneilla ei voi käyttää omia cd-romeja, mutta muistitikkua voi käyttää. Kaikilta koneilta voi tulostaa ja se maksaa 0,20 € /paperi. Tulosteet noudetaan pääkirjaston asiakaspalvelusta. Kaikissa koneissa on Microsoft Officen tekstinkäsittelyohjelma.

Uutisalueella asiakkaiden käytössä on monitoimilaite, jolla voi tulostaa ja skannata.

Kirjaston tiloissa käytettävät tabletit

Voit lainata uutisalueelta tabletin käyttöösi kirjastonkortin numerolla ja pin-koodilla. Tabletin laina-aika on kaksi tuntia ja se toimii vain kirjaston tiloissa. Kaikki käyttäjätietosi pyyhkiytyvät pois automaattisesti palauttaessasi laitteen.

Langaton verkko (WLAN) kirjastossa

Langattoman verkon nimi on Kirjasto. Saat sinne henkilökohtaisen vuorokauden voimassa olevan käyttäjätunnuksen asiakaspalvelusta tai Aallon kirjastosta.

Verkkoon yhdistämisen jälkeen voit avata internet-selaimen, jonne voit laittaa saamasi tunnukset. Tässä vaiheessa selain saattaa antaa suojausvaroituksen, joka pitää hyväksyä ennen kuin selain siirtyy kirjautumissivulle.

Tietokoneessa tulee olla langattoman verkon käyttömahdollisuus. Yhteys tukiasemaan on salaamaton, mutta verkkoliikenne Internetistä on suojattu palomuurilla.

Mikrofilmien ja -korttien lukulaitteet

Pääkirjastossa on asiakkaiden käytössä mikrofilmien lukulaitteita. Yhdellä niistä voi ottaa kopioita. Itsepalvelukopion hinta on 0,20 €/sivu ja palvelukopion hinta 0,50 €/sivu. Koneille voi varata aikoja Aallon kirjaston neuvonnasta tai puhelinnumerosta 06 416 2638. Asiakkaiden käytettävissä on lisäksi mikrokorttien lukulaitteita. Myös niille voi ajan varata Aallon kirjaston neuvonnasta.

Lisätietoa ja luettelot mikrofilmatusta aineistosta

Digitointilaitteet

Voit digitoida pääkirjastossa omia aineistojasi itsenäisesti (mm. vhs-kasetit, lp-levyt, c-kasetit, valokuvat, diat) omalle muistivälineelle erilaisten laitteiden ja ohjelmien avulla.

Katso lisätietoa digitoinnista ja laitteista.

Musiikkilaitteet

Pääkirjastolla musiikkiosastolla voit kuunnella cd- ja lp-levyjä. Lisäksi käytettävissäsi on digitaalinen piano, jota voit tulla soittamaan. Pääkirjaston musiikkihuoneessa Pommarissa on akustinen kitara, kaksi sähkökitaraa, bassokitara, mikrofonit, kahdet kosketinsoittimet sekä rummut. Jos hallitset soittamisen alkeet, voit tulla Pommariin soittamaan itsenäisesti. Kysy lisää musiikkiosastolta, p. 06 416 2428.

Kopiokone

Pääkirjastossa on kopiokone asiakkaiden itsepalvelukäyttöön. Kopion hinta 0,20 € ja sillä saa joko A3- tai A4-kokoisen kopion. Koneella voi ottaa myös kalvokopioita, mutta omia kalvoja ei saa käyttää. Kalvoja saa ostaa asiakaspalvelusta, 0,50 €/kpl. Kopiokone on tarkoitettu kirjastomateriaalin kopioimiseen.