Koneet ja laitteet
Nettikoneet ja tulostaminen
Nettikäyttöön tarkoitettuja tietokoneita on kaikissa kaupunginkirjaston toimipisteissä. Koneiden käyttöaika on 1–3 tuntia. Näytön oikeassa alakulmassa oleva laskuri kertoo jäljellä olevan ajan, tarkista käyttöaika näytön yläreunasta. Kone kirjaa sinut automaattisesti ulos, kun käyttöaika päättyy tai jos kone on käyttämättä yli viisi minuuttia. Voit myös itse kirjautua ulos sulkemalla selaimen tai painamalla Sulje käyttökerta näytön alareunasta. Istunnon päättymisen tai uloskirjautumisen jälkeen mahdollisesti auki olleet ohjelmat sulkeutuvat ja tiedot poistuvat.
Kirjaston koneilla ei voi käyttää omia levyjä, mutta muistitikkua voi käyttää. Koneilta voi tulostaa ja se maksaa 0,20 € /paperi. Tietokoneelta voit tulostaa A4-kokoisia väritulosteita kirjaston asiakaspalvelutiskillä olevaan tulostimeen.
Kirjastoissa on myös koneita, jotka on tarkoitettu pelkästään verkkokirjaston käyttöön. Ylistarossa on lisäksi viranomaisasiointiin tarkoitettu kone, jota voi käyttää ilman kirjautumista. Sillä pääsee esimerkiksi Kelan verkkopalveluun.
Pääkirjaston Apila-verstaassa on grafiikkatyöpiste, jonka varustukseen kuuluu Applen iMAC-tietokone ja Wacom-piirtonäyttö. iMACille on asennettu mm. Adoben Creative Cloud -ohjelmistopaketti (Photoshop, Illustrator, InDesign, Adobe Stock, Illustrator Draw ja Typekit) sekä Blender, joiden avulla voit muokata ja sommitella kuvia, tehdä sivujen taittotyötä paino- ja digitaalijulkaisuihin, luoda vektorigrafiikkaa ja 3D-mallintaa objekteja.
Koneet lehtien lukemista varten
Nurmossa, Ylistarossa ja pääkirjastossa on omat koneet sähköisten näköislehtien lukemista varten. Kirjasto tarjoaa käyttöön ePress-palvelun, jossa voit lukea sanomalehtiä heti niiden ilmestyttyä.
Langaton verkko
Voit käyttää kirjastojen tiloissa langatonta verkkoa, joka on nimeltään Kirjasto. Saat siihen tunnukset henkilökunnalta. Verkkoon yhdistämisen jälkeen voit avata internet-selaimen, jonne voit laittaa saamasi tunnukset.
Kyrkkärin kirjastossa voit käyttää EPSHP wlan -nimistä langatonta verkkoa, joka ei vaadi salasanaa.
Kirjaston tiloissa käytettävät tabletit
Voit lainata tabletin käyttöösi kirjastonkortin numerolla ja pin-koodilla pääkirjastossa sekä Nurmon, Peräseinäjoen ja Ylistaron kirjastoissa. Tabletti toimii vain kirjaston tiloissa. Kaikki käyttäjätietosi pyyhkiytyvät pois automaattisesti palauttaessasi laitteen.
Kopiokoneet ja skannaus
Pääkirjastossa ja Nurmossa on kopiokoneet asiakkaiden itsepalvelukäyttöön. Koneella saa joko A3- tai A4-kokoisen väri- tai mustavalkokopion. Pääkirjaston koneella voi skannata sähköpostiin tai tikulle. Pääkirjastossa skannausmahdollisuus on myös digitointitilassa ja Kämppä-työtilassa.
Peräseinäjoella on värikopiokone ja skanneri yhdellä nettikoneella. Ylistaron kirjastossa on kolikoilla toimiva kopiokone, jossa on myös skannausmahdollisuus. Kone skannaa annettuun sähköpostiosoitteeseen.
Kopiot ja tulosteet maksavat 0,20 €. Skannaus on ilmaista.
Pelikonsolit
Pääkirjastossa voi pelata Xboxia. Pelaajalla täytyy olla kirjastokortti mukana. Pelattavan pelin saa henkilökunnalta.
Nurmon kirjastossa on Nintendo Switch – ja Playstation 5 -pelikonsolit. Pelaajalla täytyy olla kirjastokortti mukana. Pelattavan pelin saa henkilökunnalta.
Digitointilaitteet
Voit digitoida pääkirjastossa omia aineistojasi itsenäisesti (mm. vhs-kasetit, lp-levyt, c-kasetit, valokuvat, diat) omalle muistivälineelle erilaisten laitteiden ja ohjelmien avulla.
Katso lisätietoa digitoinnista ja laitteista.
Musiikkilaitteet
Pääkirjaston musiikkiosastolla voit kuunnella cd- ja lp-levyjä. Soittohuone Pommarissa on pieni studionurkkaus, jota voi hyödyntää musiikintekoon, miksaamiseen ja äänittämiseen. Lue lisää Pommarin sivuilta.
Mikrofilmin ja -kortinlukijat
Pääkirjastossa on asiakkaiden käytössä mikrofilminlukulaite (ScanPro 2200). Laitteella voi katsoa 16/35 mm filmejä sekä mikrokortteja. Mikrofilmilaitteella voit ottaa kopioita (A4 ja A3). Voit myös tallentaa tietoja muistitikulle tai lähettää tietoja sähköpostiin tai pilvipalveluun. Lukulaitteeseen on yhdistetty 32 tuuman näyttö sekä tietokone nettiyhteydellä. Lukulaitteen hankinnan mahdollisti Kuortaneen säästöpankkisäätiö. Käytettävissä on lisäksi perinteinen mikrofilmien lukulaite. Laitteet ja mikrofilmit ovat Aallon kirjastossa.
Voit varata aikoja koneille Aallon kirjaston neuvonnasta tai puhelinnumerosta 06 416 2638.
Lisätietoa ja luettelot mikrofilmatusta aineistosta
Apila-verstaan laitteet
Pääkirjaston Apila-verstaassa on 3D-tulostin, vinyylileikkuri, lämpöprässi, dokumenttisilppuri, laminointikone, pinssikone sekä piirtonäytöllä ja graafisen työn ohjelmistoilla varustettu iMac-tietokone. Lue täältä tarkemmin Apila-verstaan käytöstä ja laitteista.
Podcast- ja videoneuvottelulaitteet
Pääkirjastossa on laitteet, joilla voit tehdä podcasteja ja osallistua videoneuvotteluihin. Laitteita voi käyttää kirjaston työskentelytiloissa Koivusalon kamarissa tai Kansliassa. Voit varata laitteet ja tilat Aallon kirjaston neuvonnasta tai puhelinnumerosta 06 416 2638. Tällä hetkellä kirjastossa ei järjestetä opastusta laitteiden käyttöön, mutta niitä voi käyttää itsenäisesti.
Käytössä olevat laitteet ja ohjelmistot:
- kannettava tietokone, joka on yhdistetty verkkoon ja jossa on web-kamera
- kuulokkeet, joissa on mikrofoni (Logitech Pro X)
- konferenssimikrofoni (Jabra Connect 4s)
- langaton hiiri
- Audacity-äänenkäsittelyohjelma
Videoneuvotteluohjelmia käytetään selaimella. Niitä ei voi asentaa koneelle.