Kirjaston on suunnitellut arkkitehti Alvar Aalto ja se valmistui vuonna 1965. Kirjaston pinta-ala on 1600 m2 ja tilavuus 6700 m3. Aallon kirjasto toimi pääkirjastona 1965–2012. Pääkirjasto Apilan valmistuttua Aallon kirjasto remontoitiin alkuperäiseen asuunsa. Aallon kirjasto avattiin keväällä 2015. Apila ja Aallon kirjasto on yhdistetty toisiinsa maanalaisella kokoelmatilalla, joten kulku rakennusten välillä on helppoa.

Kirjasalin keskellä oleva monttu, jossa lukupöytiä.

Kirjaston pohjapiirros on kuin avattu seisova kirja, jota katsellaan ylhäältä päin. Kaikkea voi valvoa kirjan selkämyksestä eli neuvonnasta käsin. Katon rakenne on upea ideana ja toteutuksena: katon tasot noudattavat lattian tasoa. Kun laskeudutaan keskellä kirjastoa olevaan monttuun, katto sen yläpuolella on myös alempana. Talon rakennustyö on mestarillista. Kattoa valettaessa raakalauta on kasteltu märäksi, jotta sitä on voitu taivuttaa. Pinta on jätetty rosoiseksi, ja lautojen juonteet erottuvat ohuen maalin alta.

Aallolle tuli pieni erhe suunnittelussa: hän luuli, että talo on toisin päin (eli julkisivu etelään). Kun selvisi, että etelään päin onkin takasivu ja suurten ikkunoiden takia kesällä voi tulla kuuma, mestari keksi metallisäleiköt ikkunoitten ulkopuolelle. Nyt valo tulee epäsuorasti ja suurten seinäpintojen ansiosta kirjastossa on suhteellisen valoisaa pilvisenäkin päivänä. Toinen erhe sattui katon kanssa: katto kaartuu heti katonrajasta alaspäin, jonka vuoksi lainaussalin takaseinän keskimmäisiä ikkunoita ei saa auki ja niiden peseminen on hankalaa.

Aurinko heijastuu ikkunoiden säleikköjen välistä valkoiseen kaarevaan kattoon.

Neuvontatiskin vierestä on kulku lukusaliin, jossa oli alunperin käsikirjasto. Tilassa on lukupöytiä ja valaisimina ns. mustikkalamput. Lukusali on hiljainen työskentelytila. Heti pääoven vieressä oikealla olevassa entisessä lehtienlukusalissa ja lainaus-palautuspisteessä on nähtävillä maailman suurin Aalto-lasikokoelma. Kokoelman omistaa Seinäjoen kaupunki.

Lukupöytiä ja mustia tuoleja, sekä Aallon mustikkalamppuja.

Lastenosaston Aalto suunnittelu pienelle ihmiselle sopivaksi. Osaston rakenne on matalampi ja siellä on pienemmät kalusteet.

Aallon kirjaston lastenosaston kirjahyllyjä, pöytiä, tuoleja.