Apila

Pääkirjasto Apila

Kuva: Jukka Kontkanen

 

Pääkirjasto Apila avattiin 20.8.2012. Kirjaston on suunnitellut helsinkiläinen arkkitehtitoimisto JKMM arkkitehdit, joka voitti kutsukilpailun vuonna 2008. Pääarkkitehtinä toimi Asmo Jaaksi, sisustusarkkitehtinä Päivi Meuronen ja projektiarkkitehtinä Aaro Martikainen. Kirjastotalo sijaitsee Alvar Aallon suunnitteleman kulttuuri- ja hallintokeskuksen vieressä.

Apila on saanut ehdokkuuksia ja palkintoja arkkitehtuurikilpailuissa:

  • Arkkitehtuurin Finlandia-ehdokkuus, 2014
  • Suomalaisen uuden arkkitehtuurin top 10, 2014
  • the European Copper in Architecture Awards -kunniamaininta 2013
  • Mies van der Rohe Award 2013 -ehdokkuus

 

Pääkirjasto Apila Lakeuden rististä

Kuva: Hanna Kotila

Rakennuksen muoto ylhäältä katsottuna muistuttaa apilaa ja siksi rakennuksen nimeksi tuli Apila. Rakennuksen suunnittelussa on otettu vaikutteita myös japanilaisesta origamista. Julkisivu on kuparia, jossa on suomumainen kuvio.

Pääkirjasto Apila takaapäin.

Kuva: Jukka Kontkanen

Apilan pinta-ala n. 3500 neliömetriä. Yleisölle avoimia kerroksia on kaksi. Henkilökunnan työtilat ovat ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa.

 

Yleistä

Seinäjoella on n. 61 000 asukasta. Seinäjoen kaupunginkirjastoon kuuluu pääkirjaston lisäksi 3 lähikirjastoa, laitoskirjasto Törnävällä ja kaksi kirjastoautoa. Seinäjoen kirjastossa on töissä n. 55 henkilöä.

Apila on vain osa pääkirjastoa. Koko pääkirjasto koostuu kahdesta rakennuksesta: Apilasta ja vanhasta Alvar Aallon suunnittelemasta pääkirjastosta. Aallon kirjasto valmistui vuonna 1965. Se on remontoitu ja restauroitu alkuperäiseen asuunsa ja avattu yleisölle 28.5.2015. Talojen välissä on yhdystila, jonka kautta pääsee kulkemaan rakennuksesta toiseen.

Lainaus ja palautus on automatisoitu ja varausten itsepalvelunouto on käytössä. Järjestelmä perustuu RFID-teknologiaan. Asiakkaat voivat tietenkin saada edelleen palvelua myös henkilökunnalta.

Lehti- ja kirjavarastot ovat avoimia asiakkaille. Pääosa henkilökunnan työtiloista on toisessa kerroksessa, mutta ensimmäisessä kerroksessa on esim. hankinnan, kaukopalvelun, kotikirjastopalvelun ja kirjastoautopalveluiden työtilat. Asiakkaat eivät pääse työtiloihin omin päin.

Pääkirjaston palautusautomaatti

Kuva: Tytti Kettula

 

 Ensimmäinen kerros

Pääkirjasto Apilan uutisalue

Kuva: Jukka Kontkanen

Uutisalue on ensimmäisessä kerroksessa. Siellä on aikakauslehtiä, sanomalehtiä, internet-koneita ja kahvila. Katossa on graafinen suunnittelija Aimo Katajamäen suunnittelema reliefi, joka on sekä taideteos, että akustinen elementti. Reliefi kuvaa sekä uutisvirtaa että Seinäjokea.

 

Pääkirjasto Apilan Jaaksi-sali

Kuva: Hanna Kotila

 

Jaaksi-sali on pääarkkitehti Asmo Jaaksin mukaan nimetty kokoontumistila. Saliin mahtuu 120 henkilöä. Tilassa on näyttämö ja flyygeli ja se voidaan jakaa kahteen osaan siirrettävien seinien avulla. Jaaksi-salin vieressä on atk-tila.

 

Lastenosasto Piilomaa

Kuva: Hanna Kotila

Pääkirjasto Apilan Piilomaa

Kuva: Hanna Kotila

Piilomaan satuhuone

Kuva: Mikko Lehtimäki

Lasten Piilomaa on myös ensimmäisessä kerroksessa. Se on saanut innoituksensa Lea Pennasen Piilomaan pikku aasista. Kirjat ja muu materiaali on aseteltu kirjataloihin, joilla on kaikilla oma teemansa. Kuvakirjoja on laitettu kirjalaatikoihin. Ikkunan alla on pitkä sohva ja lapsille on myös satuhuone.

Pääkirjasto Apilan aikuisten kirjasalin lukupöydät.

Kuva: Mikko Lehtimäki

Pääkirjasto Apilan keinutuoleja

Kuva: Mikko Lehtimäki

Pääkirjasto Apilan hiljainen lukusali

Kuva: Mikko Lehtimäki

Pitkä kirjahylly

Kuva: Hanna Kotila

Aikuisten kirjasali on Piilomaan vieressä. Tunnelma on rauhallinen ja melko perinteinen. Kirjahyllyt on tehty männystä. Kirjasalissa on lukupöytiä ja mukavia keinutuoleja sekä iso ikkuna, josta on hieno näkymä Aaltokeskukseen. Niille, jotka haluavat opiskella rauhassa on hiljainen lukusali.

Pohjakerros

Pääkirjasto Apilan lukuportaikko

Kuva: Jukka Kontkanen

Lukuportaikko on kirjaston sydän. Siinä voi järjestää tapahtumia, mutta myös lukea ja viettää aikaa.

Pääkirjasto Apilan alakerta

Kuva: Jukka Kontkanen

Pääkirjasto Apilan alakerran lukukolo

Kuva: Jukka Kontkanen

 

Musiikkiaineisto ja nuorten aineisto on pohjakerroksessa. Tilan innoittajana on ollut Douglas Adamsin Linnunradan käsikirja liftareille. Värikkäät lukukolot luovat tilaan ainutlaatuisen ilmapiirin. Valkoisilla hyllyillä ovat nuorten ja nuorten aikuisten kirjat sekä lehdet, kaikki elokuvat, cd-levyt ja nuotit. Pohjakerroksessa on myös pelitila, näyttelytila ja musiikinkuunteluhuone sekä digitaalinen piano.

 

Käynti Aallon kirjastoon

Kuva: Hanna Kotila

 

Alakerran kautta pääsee kulkemaan Aallon kirjastoon.