Pääkirjaston palvelut ja aineistot sijaitsevat kahdessa rakennuksessa, Aallon kirjastossa ja Apilassa. Kirjastojen välissä on yhdystila, jota pitkin pääsee rakennuksesta toiseen. Pääkirjastosta voit lainata kirjoja, lehtiä, äänikirjoja, elokuvia, pelejä, musiikkia, jne. sekä varata aineistoa muista Seinäjoen kaupunginkirjaston toimipisteistä. Varattu aineisto kuljetetaan pääkirjastoon kaksi kertaa viikossa lähikirjastoista ja jokaisena arkipäivänä kirjastoautoista. Myös muista Eepos-kirjastoista voi tilata aineistoa pääkirjastoon, mutta siitä peritään kahden euron kuljetusmaksu. Pääkirjastoon voi kuitenkin palauttaa muiden Seinäjoen kaupunginkirjaston toimipisteiden sekä muiden Eepos-kirjastojen aineistoa ilmaiseksi. Molemmissa rakennuksissa voit käyttää Kirjasto-nimistä langatonta verkkoa tai tietokoneita ja hakea aineistoa Eepos-verkkokirjastosta.

Aukioloajat

Asiakaspalvelu ja uutisalue

Asiakaspalvelussa hoituvat asiakkuuteen liittyvät asiat, kuten uudet kirjastokortit, yhteystietojen muutokset, lainojen uusinnat, maksut sekä kaukolainojen nouto ja palautus. Tiskiltä saat myös langattoman verkon tunnukset ja voit ostaa Seinäjoki-tuotteita. Asiakaspalvelussa on henkilökuntaa myös itsepalveluaikoina. Asiakaspalvelutiskin edessä on vitriinit, joiden näyttely vaihtuu kuukausittain.

Uutisalueella voit lukea paperi- tai digilehtiä, käyttää tietokoneita, kopioida ja skannata sekä noutaa varauksiasi. Kahvila Opuksesta voit hakea kahvia, lounasta tai herkkuja. Käynti Jaaksi-saliin ja Jaaksi 3 -tilaan on heti ulko-ovesta tullessa oikealla.

Kirjasali

Neuvonnasta voit tulla kysymään tiettyä kirjaa tai teoksia jostain aiheesta. Voit myös kysyä lukusuosituksia. Kirjasalissa on aikuisten kauno- ja tietokirjallisuus, äänikirjat sekä kielikurssit. Voit tutustua myös kirjanäyttelyihin. Kirjasalissa on lukupöytiä ja nojatuoleja sekä hiljainen lukutila.

Kirjahyllyjä, kirjakärryjä, pöytä, jossa tietokoneita.

Piilomaa

Piilomaasta löydät lasten aineistot ja saat niihin liittyvää tietopalvelua. Piilomaassa on kirjataloja ja sohvia sekä pöytiä, joiden ääressä voit lukea tai pelata. Satuhuoneeseen voi mennä leikkimään. Piilomaan yhteydessä on wc-tilat ja mahdollisuus vauvanhoitoon.

Neliön mallisia kirjataloja, joiden sisälle voi mennä lukemaan.

Nuoret ja musiikki

Alakerrasta löytyvät musiikkiaineistot sekä nuorten aineistot. Siellä ovat myös aikuisten elokuvat, tv-sarjat sekä musiikkiaiheiset levyt, kuten karaokelevyt. Alakerran neuvonnasta voit kysyä näihin aineistoihin liittyviä asioita, kuten mistä löytyy jokin tietty nuotti, elokuva tai nuortenkirja. Voit pelata xBoxilla, soittaa digipianoa, kuunnella kuulokkeilla CD-levyjä tai ottaa konserttiukulelen lainaan kotiin.  Alakerrassa voit myös tutustua musiikki- ja nuortenkirjanäyttelyihin tai viettää aikaa lukukoloissa. Siellä on taidenäyttelytila, jonka teokset vaihtuvat kuukausittain. Alakerrassa on myös Apila-verstas ja avovarasto, josta voit käydä hakemassa itse luettavaa. Lukuportaikossa järjestetään erilaisia tapahtumia.

Musiikkiosaston hyllyjä, joissa on kirjoja ja cd-levyjä.

Aallon kirjasto

Aallon kirjaston yläkerrasta löytyvät luokat ovat taide (70–77), historia (90–99) ja kansatiede (49). Siellä on myös lasten ja nuorten aineistoja sekä kotiseutukokoelma. Kirjanvaihtopöytään voit tuoda pieniä määriä kirjoja kiertoon tai ottaa mukaasi luettavaa. Voit tutustua Aallon lasikokoelmaan ja pieniin kirjanäyttelyihin. Alakerrassa ovat aikuisten ja nuorten sarjakuvat sekä lehtivarasto. Aallon kirjastossa on hiljainen lukutila sekä muuta tilaa tutustua aineistoihin.

Aallon kirjaston kirjasali auringonpaisteessa.

Aallon kirjastossa voit käyttää mikrofilminlukulaitteita, digitoida omaa aineistoa, soittaa Pommarissa tai varata ryhmätyötiloja. Aallon kirjaston alakerrassa on myös nuorten tila Kupla. Aallon kirjasto ei ole auki kirjaston itsepalveluaikoina.

Kirjastorakennukset Apila ja Aalto

Seinäjoen pääkirjaston molemmat rakennukset ovat arkkitehtonisesti merkittäviä. Rakennusten valmistumisen välillä on lähes 50 vuotta ja niissä on paljon eroja, mutta myös yhtäläisyyksiä.

Apilan suunnittelussa ei ole imitoitu Aallon kirjastoa, vaan on käyty hienovaraista vuoropuhelua sen kanssa kunnioittaen Aallon töitä. Apilassa on osin samoja materiaaleja kuin Aallon kirjastossa, mutta niitä on tulkittu ja käytetty uudella tavalla.

Apila-kirjaston ikkunaseinä, josta heijastuu Aallon kirjasto.

Viittauksia Aallon kirjastoon:

  • Apilan kirjahyllyjen ja kirjatalojen materiaalina on mänty, kun Aallon kirjastossa hyllyt ovat oregoninmäntyä.
  • Apilan sisätiloissa on näkyvissä paljon käsittelemätöntä betonia ja raakalaudoituksen jäljet näkyvät. Aallon kirjastossa aikuisten lainaussalin katossa laudoituksen jäljet näkyvät myös.
  • Apilan seinissä on käytetty kuparia ja Aallon kirjastossa katto on kuparia.
  • Apilan kellot muistuttavat Lakeuden ristin kelloa.
  • Valkoiset rimat sisäseinissä ja henkilökunnan sisäänkäynnin kuparirimat muistuttavat Aallon kirjaston ikkunoissa olevia rimoja.

Jos haluat lukea lisää kirjastoarkkitehtuurista, tutustu sivuihin Apila-kirjasto rakennuksena ja Aallon kirjasto rakennuksena.