Maakuntakokoelma ja kotiseutukokoelmat

Seinäjoen maakuntakokoelman keruualueeseen kuuluu koko Etelä-Pohjanmaa. Seinäjoen pääkirjastossa sijaitsevaan maakuntakokoelmaan kerätään aluetta käsittelevää ja alueen kotiseutuhenkilöiden tuottamaa materiaalia. Se sisältää Etelä-Pohjanmaan paikkakuntiin, henkilöihin, historiaan, rakennuksiin, luontoon, elinkeinoelämään, koulutukseen, kulttuuriin, kansanperinteeseen ja yhteisöihin liittyvää aineistoa. 

Maakuntakokoelma sijaitsee Aallon talossa ja on avoimesti käytettävissä. Kotilainaan maakuntakokoelman teoksia ei saa.

Maakuntakokoelman ja kotiseutukokoelmien aineistot ovat käytettävissä kirjastojen aukioloaikoina. Monista kokoelman teoksista on lainattavat kappaleet kirjastojen muilla osastoilla.

Musiikkiäänitteiden, nuottien ja musiikkiin liittyvän kirjallisuuden hankinnasta vastaa Seinäjoen pääkirjaston musiikkiosasto. Musiikkiosasto hankkii musiikkiäänitteitä ja nuotteja maakuntakokoelmaan näytteenomaisesti.

Seinäjoen kaupunginkirjasto lakkasi olemasta maakuntakirjasto vuonna 2017. Maakuntakokoelman hankintaperiaatteita tullaan päivittämään.

Maakuntakokoelmaan kuuluu myös n. 6000 valokuvaa, joista osa on digitoitu.  Lisätietoja kuvista

Ylistaron kirjastolla, Peräseinäjoen kirjastolla ja Nurmon kirjastolla on omat kotiseutukokoelmansa, joihin kerätään aineistoja historiallisten Nurmon, Ylistaron ja Peräseinäjoen kuntien perusteella. Lähikirjastojen paikalliskokoelmia kutsutaan kotiseutukokoelmiksi.

Tarkemmat valintaperiaatteet maakuntakokoelman ja kotiseutukokoelmien aineistoille (pdf)

Väinö Tuomaalan arkisto ja Reino Ala-Kuljun kokoelmat

Väinö Tuomalaan arkisto ja Reino Ala-Kuljun kokoelmat on siirretty kirjastolta  Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon alaisuuteen, Seinäjoen kaupungin kotiseutuarkistoon. Jos haluat päästä tutustumaan kotiseutuneuvos Väinö Tuomaalan arkistoon ja Reino Ala-Kuljun kokoelmiin, ota yhteyttä amanuenssi Eeva Korvolaan eeva.korvola(at)seinajoki.fi
p. 06 416 2645, 040 774 8278.