Kirjallisuus

Kaunokirjallisuus

Kirjastossa on monipuolinen kokoelma kaunokirjallisuutta eri genreistä, eri maista ja eri aikakausilta.

Hyllyissä tietyt genret (novellit, erä, fantasia, jännitys, kauhu, scifi ja sota) samoin kuin sarjakuvat, aikuisten kuvakirjat ja pilapiirrokset sekä kaskut on osassa kirjastoja sijoitettu omiksi ryhmikseen.

Seinäjoen kirjastossa on lainattavana romaaneja suomen ja ruotsin lisäksi mm. englanniksi, ranskaksi, saksaksi, italiaksi, venäjäksi ja espanjaksi. Eepos-verkkokirjastosta voit hakea eri kielistä kaunokirjallisuutta. Valitse kieli oikean puoleisesta valikosta.

Pienempien kielten kokoelmia kirjastoon on mahdollista tilata Monikielisestä kirjastosta.

Tietokirjallisuus

Kirjastossa on laaja, monipuolinen ja ajantasainen tietokirjakokoelma eri aloilta. Vieraskielinen tietokirjallisuus on suomenkielisten teosten joukossa alansa mukaisesti. Varastoon on sijoitettu tietokirjoja, jotka ovat alansa klassikkoja tai joilla muuten pysyvää arvoa tai tarvetta.

Käsikirjat

Käsikirjat on tarkoitettu pääasiassa kirjastossa käytettäviksi. Käsikirjastokappaleina voi olla esimerkiksi matrikkeleita, hakuteoksia, sanakirjoja, tilastoja, tai säädöksiä, ja niitä voi lainata kotiin ainoastaan yölainoiksi.

Pikalainat

Pikalaina-kirjoilla on normaalia lyhyempi laina-aika (kaksi viikkoa), eikä niitä voi varata tai uusia. Pikalainakokoelmaan valitaan kirjoja, jotka ovat hyvin kysyttyjä tai varattuja.

Isotekstiset

Isotekstisissä kirjoissa teksti on normaalia suurempaa. Tämä helpottaa lukemista, jos näkökyky on heikentynyt. Aikuisten isotekstiset kirjat on hyllyssä sijoitettu omaksi ryhmäkseen.

Selkokirjat

Selkokieliset kirjat ovat sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä luettavammaksi ja ymmärrettävämmäksi mukautettuja teoksia. Niitä voivat käyttää  esimerkiksi maahanmuuttajat, ikääntyneet, erilaiset  vammaisryhmät ja erityisiä lukemis- ja kirjoittamisvaikeuksia omaavat ihmiset. 

Kirjaston selkokirjakokoelmaan kuuluu sekä kauno- että tietokirjoja, ja ne on sijoitettu hyllyssä omaksi ryhmäkseen.

Äänikirjat

Äänikirjat ovat kauno- ja tietokirjallisuutta, joka on tallennettu kasetti- tai cd-muotoon.

Lasten ja nuorten kokoelmat

Lasten kokoelmassa on tarjolla kullekin ikäkaudelle sopivaa ajantasaista aineistoa. Kaunokirjallisuuden kokoelma tarjoaa hyvät edellytykset lasten lukuharrastukselle, kielelliselle kehitykselle ja tietopiirin laajentamiselle. Kokoelma sisältää suomenkielisten kirjojen lisäksi vieraskielisiä kuva- ja kertomuskirjoja.

Helppolukuiset kirjat vasta lukemaan oppineille löytyvät omasta hyllystään lastenosastolla.

Äänikirjakokoelmassa on sekä suomenkielisiä että vieraskielisiä teoksia.

Lapsille suunnattuja tietokirjoja kaikilta aloilta on monipuolinen kokoelma. Lapsille suunnatun kirjallisuuden lisäksi kokoelmassa on vanhemmille ja kasvattajille tarkoitettua aineistoa (esim. lukukasvatus, mediakasvatus, taidekasvatus) sekä lastenkirjallisuuden tutkimukseen liittyvää aineistoa. Lapsiasiakkaiden tarpeisiin on laaja valikoima erityisaineistoa kuten selkokirjoja, koskettelukirjoja, viittomakielisiä aineistoja sekä Celia-äänikirjoja.

Nuorten- ja nuorten aikuisten kokoelma sisältää kaunokirjallisuutta, runoja, fantasiaa, sarjakuvia ja tietokirjallisuutta. Myös nuorille on helppolukuisia kirjoja sekä äänikirjoja.